Bodite pozorni na čustveno prenajedanje!

Dandanes imamo stalno na dosegu roke ogromno kalorično bogate hrane, ki jo telo z veseljem uporabi za izgradnjo zalog energije, ta pa se kaže v maščobnih oblogah. Za prekomerno telesno težo so pogosto krivi prigrizki, po katerih posegamo kar sproti preko dneva, sploh če gre v tem primeru za čustveno prenajedanje, ki je prav posebna težava, na katero moramo biti pozorni. Na ta način namreč uravnotežen jedilnik porušijo tudi tisti, ki se sicer trudijo vzdrževati zdrav življenjski slog in imajo urejeno prehrano. Čustveno prenajedanje namreč prinaša dodaten vnos hrane, ne da bi se tega sploh zares zavedali. Pogosto gre le za kak dodaten prigrizek ali kakšno večjo porcijo, na kar nismo takoj pozorni, a to se na dolgi rok zelo pozna. Ravno to je težava, ki jo ima čustveno prenajedanje – sprva prepoznamo le pozitivne učinke, uživamo v hrani in na ta način odmislimo druge skrbi. Prigrizki postanejo opora v času, ko bi se morali sicer soočati s kakšnimi neželenimi obremenitvami, to pa pomeni, da bomo nevede sprejeli tudi večji kalorični vnos in težave, ki sledijo.

Kako preprečiti čustveno prenajedanje?

Gotovo želimo čustveno prenajedanje torej preprečiti, a to ni tako enostavno, kot bi si morda mislili. Gre za podobno razvado kot je grizenje nohtov ali podobne nezavedne navade. Načeloma lahko situacijo naslovimo tako, da odpravimo razloge za čustveno prenajedanje, predvsem kakšen stres in obremenitve iz vsakdanjega življenja, včasih je dobro tudi, da prosti čas zapolnimo s kakšnimi bolj aktivnimi hobiji, pri katerih ne posegamo po hrani. A ker so vzroki lahko precej kompleksni in jih tudi ne moremo enostavno odpraviti, je včasih pametno čustveno prenajedanje nasloviti tudi na druge načine, recimo s spremembo jedilnika, da lahko kljub prigrizkom še vedno vzdržujemo ustrezen vnos hranil v telo in preprečimo nabiranje odvečnih kilogramov zaradi prenajedanja.  

Urednistvo

Next Post

Nakup sušenega mesa za psa in priboljškov za trening psov

Wed May 19 , 2021
Dandanes imamo stalno na dosegu roke ogromno kalorično bogate hrane, ki jo telo z veseljem uporabi za izgradnjo zalog energije, ta pa se kaže v maščobnih oblogah. Za prekomerno telesno težo so pogosto krivi prigrizki, po katerih posegamo kar sproti preko dneva, sploh če gre v tem primeru za <a href="https://www.lineasnella.si/blog/clanki/prehranjevanje-iz-custvenih-razlogov/">čustveno prenajedanje</a> , [...]
Nakup sušenega mesa za psa in priboljškov za trening psov

Morda vas zanima tudi...