Defibrilator, srčni spodbujevalnik

Pri zagotavljanju zdravja ne gre varčevati, še posebej pa ne v kritičnih primerih, kakršen je zastoj srca. Dobro je torej, da imamo kot javno dostopne na voljo defibrilatorje, ki rešujejo življenja v tem primeru. Gre za napravo, ki s pomočjo električnega toka spodbudi normalno bitje srca in prepreči posledice, do katerih pride pri zastoju. Že v desetih minutah nastopi smrt, hude posledice za zdravje pa lahko pričakujemo že prej – ključen je torej hiter odziv ter uporaben defibrilator srčni spodbujevalnik na dosegu roke.

Defibrilatorji so nameščeni na različnih javnih mestih, a ne moremo se povsem zanesti na to, da bo en na voljo v neposredni bližini, ko ga bomo potrebovali. Čeprav so dokaj pogosti in dobro označeni, ni samoumevno, da bodo res vedno blizu. Za AED defibrilator cena namreč ni posebej ugodna, namestitev na javno mesto pa je prostovoljna, zato teh naprav ne najdemo povsod, kjer bi prišle prav. Odgovornost in stroške pri nakupu prevzamejo predvsem občine, izobraževalne ustanove, podjetja in podobni kupci, ki si lahko privoščijo nakup in namestitev naprave na javno mesto. Pri tem je za AED defibrilator cena verjetno dražja od tisoč evrov, tako da se zanj odločajo zelo redki posamezniki. Pri nakupu defibrilatorja se torej lahko zaplete predvsem tam, kjer ni dovolj denarja in interesa – glede na to, da je defibrilator srčni spodbujevalnik namenjen uporabi v sili, se lahko to izkaže za usodno napako.

Na srečo se stanje izboljšuje, za AED defibrilator cena postaja ugodnejša, predvsem pa je pozitivno to, da se povečuje ozaveščenost in s tem tudi interes za namestitev javno dostopnih defibrilatorjev. Poleg tega imamo na voljo razne materiale, ki olajšajo iskanje defibrilatorja in njegovo uporabo. Postopki v sili sicer ne dopuščajo brskanja po raznih informacijah, zato se je treba že prej seznaniti s funkcionalnostmi defibrilatorja in uporabo, pa tudi z lokacijo.

Urednistvo

Next Post

Obdelava zahtevnih zelenic

Sat Apr 6 , 2019
Pri zagotavljanju zdravja ne gre varčevati, še posebej pa ne v kritičnih primerih, kakršen je zastoj srca. Dobro je torej, da imamo kot javno dostopne na voljo defibrilatorje, ki rešujejo življenja v tem primeru. Gre za napravo, ki s pomočjo električnega toka spodbudi normalno bitje srca in prepreči posledice, do [...]
Kmetijska mehanizacija