Enostavna vgradnja električnega gretja

Električno ogrevanje ima mnoge prednosti, gotovo pa gre izpostaviti tudi relativno enostavno vgradnjo. V stanovanjskih objektih imamo že dokaj dobro razvejano električno omrežje, tako da lahko do njega enostavno dostopamo v vsakem prostoru, to pa pomeni, da lahko vanj brez potrebe po dodatnih gradbenih posegih priklopimo tudi ogrevalni sistem. Pravzaprav lahko veliko dela opravimo kar sami!

Postopek vgradnje je seveda odvisen od tega, kakšen sistem izberemo. Največ dela bo z vgradnjo talnega gretja, a tudi to ni nujno zahtevno. Na voljo so enostavne grelne preproge in folije, recimo Ecofilm, ki jih je zelo enostavno vgraditi tudi v končane prostore. Ecofilm namestimo neposredno pod pohodno površino, torej lahko vse opravimo kar suhomontažno, brez zahtevne gradnje. Enako velja za druge grelne preproge. Poleg tega pa lahko v nekaterih primerih Ecofilm namestimo tudi pod druge površine, ki omogočajo še lažjo vgradnjo.

Pri večini električnih sistemov bo še največ težav povzročala povezava grelnih elementov s termostatom. Običajno se uporablja digitalni termostat, ki v celoti nadzoruje delovanje gretja. Digitalni termostat je na eni strani povezan v električno omrežje, na drugi pa povezava vodi do vseh grelnih elementov v sistemu. To lahko izkoristimo v svoj prid in načrtujemo zelo enostaven sistem, ki ga bo glede na specifike prostorov najbolj enostavno vgraditi. Digitalni termostat je najbolj pametno vgraditi v steno, kjer imamo neposreden dostop do električnega omrežja in poleg tega tudi enostaven dostop do termostata, ko želimo upravljati delovanje gretja.

Namestitev grelnih elementov je pri večini električnih sistemov mačji kašelj. Ne glede na to, ali gre za radiatorje, IR panele, samostojne grelnike ali druge zadeve, jih je treba zgolj pritrditi na površino in povezati s termostatom ali pa kar neposredno z električnim omrežjem. Seveda se pri vseh posegih v fiksno električno omrežje priporoča pomoč strokovnjaka, enako velja za dejansko montažo posameznih elementov.

Urednistvo

Next Post

Električne kosilnice

Sun Mar 10 , 2019
Električno ogrevanje ima mnoge prednosti, gotovo pa gre izpostaviti tudi relativno enostavno vgradnjo. V stanovanjskih objektih imamo že dokaj dobro razvejano električno omrežje, tako da lahko do njega enostavno dostopamo v vsakem prostoru, to pa pomeni, da lahko vanj brez potrebe po dodatnih gradbenih posegih priklopimo tudi ogrevalni sistem. Pravzaprav [...]
Električne kosilnice