Gradnja z lesom

Les je izredno uporaben in pravzaprav vsestranski material, ki se uporablja za izdelavo vseh mogočih elementov. V nekaterih okoljih sicer ni primeren in se odsvetuje, recimo za izdelavo mnogih zunanjih elementov, če ne izberemo posebej obstojnih vrst lesa in naprednih zaščitnih tehnik. Bo pa zato še toliko bolj navdušila notranja lesena oprema, predvsem večji elementi, recimo stopnišča.

Lesene notranje stopnice

Izdelava notranjih stopnic pušča proste roke pri izbiri materialov, saj je na voljo več opcij, ki nimajo kakšnih posebnih funkcionalnih pomanjkljivosti. Lesene stopnice so le ena možnost, ki se v primerjavi z drugimi na nekaterih področjih izkaže za boljšo izbiro, na drugih pa pokaže določene pomanjkljivosti. Ne moremo trditi, da gre za izbiro, ki bi bila po godu prav vsakomur in bi se dobro vklopila v prav vsak prostor, lahko pa omenimo, da so pomanjkljivosti v večini le stvar okusa oziroma detajli, ki ne izključujejo uporabe takšnih stopnic.

Lesene stopnice navdušujejo predvsem s svojim izgledom, kar je velika odlika lesa v gradbeništvu. Naravna podoba lesa je neprekosljiva estetska prednost, zato v praktično vsakem stanovanju najdemo lesene površine in tudi večje lesene elemente. Izdelava notranjih stopnic je kot nalašč v prostorih, ki želijo poudariti to prednost lesa, saj gre za element, ki ga je nemogoče spregledati. Ker estetika ne škoduje funkcionalnosti stopnišča, je možno pustiti kreativnosti prosto pot in oblikovati zelo privlačne lesene stopnice, ki se v končni fazi prelevijo v dragoceno umetniško delo. Seveda pa je lahko izdelava notranjih stopnic iz lesa tudi povsem hitra in enostavna, torej tudi cenovno ugodna.

Drugi večji elementi

V notranjosti stanovanjskih prostorov težko najdemo druge tako prominentne lesene elemente kot lesene stopnice, je pa na voljo široka izbira pohištva, ki dopolni podobo prostora z lesenimi površinami. A še več pozornosti pritegnejo večji elementi, ki jih najdemo zunaj – lesene terase, vrtne garniture, balkoni, seveda pa tudi ostrešje, opaži in drugi elementi.

Urednistvo

Next Post

The popular activities on the Soca River

Thu Feb 14 , 2019
Les je izredno uporaben in pravzaprav vsestranski material, ki se uporablja za izdelavo vseh mogočih elementov. V nekaterih okoljih sicer ni primeren in se odsvetuje, recimo za izdelavo mnogih zunanjih elementov, če ne izberemo posebej obstojnih vrst lesa in naprednih zaščitnih tehnik. Bo pa zato še toliko bolj navdušila notranja [...]
Canyoning Soca River