ITM izračun – mednarodni standard za stopnjo prehranjenosti

Debelost oziroma prekomerna prehranjenost je zelo pogosta civilizacijska bolezen, ki jo ovrednoti ITM izračun. Sploh na zahodu, kjer ljudje že nekaj desetletij živimo večinoma v obilju, je ta bolezen zelo pogosta. Ponudba hrane je dandanes neverjetna, problematična pa je zlasti hitra prehrana. Visoka vsebnost nasičenih maščob, sladkorja in enostavnega škroba, ki se hitro razgradi, je stalnica sodobne hitre prehrane. Taka hrana človeka nasiti le za kratek čas, saj močno dvigne raven sladkorja v krvi, ki pa se kmalu zniža in povzroči ponovno lakoto. Na ta način se zelo obremenjuje in izčrpava trebušna slinavka, kar lahko privede do sladkorne bolezni. Ob tem pa je hitra hrana osiromašena s hranili, tako da telesu ne prinese vsega, kar potrebuje. Zato se v veliko vrst hrane (žitarice za zajtrk, določeni sokovi) umetno dodaja vitamine in minerale, kar pa še poglobi problem. Telo sicer potrebne snovi dobi, vendar jih ni sposobno vsrkati iz kompleksne naravne hrane, temveč se razvadi na redno dostavo sintetičnih vitaminov.

Kako ITM izračun prikaže stanje telesa

Kaj vam pove indeks telesne mase? ITM izračun je pavšalni izračun za stopnjo prehranjenosti telesa. Uporabljamo ga zlasti za ovrednotenje stopnje debelosti, lahko pa tudi podhranjenosti. ITM izračun se naredi tako, da težo osebe delimo s kvadratom njegove višine v metrih. Konkretni primer za ITM izračun: Višina človeka je 1,75m, njegova teža pa 85kg. Njegov ITM izračun je 85/(1,75)^2 = 27,75. Človek ima povišano telesno težo. Kategorije za ITM izračun manj kot 18,5: nedohranjenost, 18,5 – 24,9: normalna telesna teža, 25 – 29,9: prekomerna prehranjenost, 30 in več: debelost. Debelost in nedohranjenost se nadalje razdeli na več kategorij, ki pa se lahko nekoliko razlikujejo. Potrebno je vedeti, da imajo nekateri ljudje (sploh nekateri športniki z visoko mišično maso) ITM izračun izven normalnih vrednosti, pa jih še vseeno ne smemo obravnavati kot problematične. Stopnjo prehranjenosti bo najbolje ocenil usposobljen zdravnik ali nutricionist.

Urednistvo

Next Post

Stanovanja Ljubljana najem

Sat Nov 21 , 2020
Debelost oziroma prekomerna prehranjenost je zelo pogosta civilizacijska bolezen, ki jo ovrednoti ITM izračun. Sploh na zahodu, kjer ljudje že nekaj desetletij živimo večinoma v obilju, je ta bolezen zelo pogosta. Ponudba hrane je dandanes neverjetna, problematična pa je zlasti hitra prehrana. Visoka vsebnost nasičenih maščob, sladkorja in enostavnega škroba, [...]
stanovanja Ljubljana najem

Morda vas zanima tudi...