Izbira pravih grelnih teles

Ogrevanje stanovanja je velik izziv, ki ga ne moremo rešiti s tem, da se osredotočimo le na eno zadevo. Nujno moramo upoštevati vse mogoče dejavnike, tudi tiste, ki morda ne izstopajo kot posebej pomembni – na dolgi rok se pri uporabi tako kompleksnega sistema za pomembne vsekakor izkažejo tudi malenkosti. Če izbiramo med različnimi ogrevalnimi sistemi, je treba preveriti tudi to, kakšna grelna telesa uporabljajo in kako nam ta ustrezajo.

Med bolj priljubljena grelna telesa sodijo IR paneli, ki so seveda del IR ogrevalnega sistema. Ti paneli so elegantni, lepo oblikovani in tudi precej diskretni. Ne zasedejo veliko prostora, poleg tega jih lahko precej svobodno namestimo tja, kjer ne bodo motili uporabe prostora. Poleg tega so IR paneli za ogrevanje zelo učinkoviti, kar je seveda njihova glavna prednost. Le težko bi našli kakšno omembe vredno pomanjkljivost, morda le to, da jih ne moremo povsem skriti. Nekatera grelna telesa so namreč povsem neopazna, to velja za stensko in talno gretje. So pa IR paneli na voljo v različnih izvedbah, tudi s poslikavami in drugimi estetskimi domislicami, tako da to običajno ni problem.

Še ena prednost, ki jo imajo IR paneli za ogrevanje, je v tem, da so grelna telesa precej samostojna, niso odvisna od celotnega sistema in povezav. Panele dokaj preprosto povežemo v električno omrežje in med seboj ter s termostatom. Za razliko od radiatorjev in drugih sistemov, ki so odvisni od toplovodnega sistema in vira energije, je komplikacij bistveno manj. Nadalje so radiatorji problematični zaradi dviganja prahu in slabega kroženja zraka, posledično je tudi ogrevanje neučinkovito – IR paneli prostor enakomerno ogrejejo, ne da bi motili običajno kroženje zraka, podobno velja za talno gretje, ki deluje po celi površini. IR paneli za ogrevanje pa so za razliko od talnega in stenskega gretja tudi nekoliko bolj prilagodljivi.

Urednistvo

Next Post

Enostavno do kakovostnega tlaka

Tue Jun 26 , 2018
Ogrevanje stanovanja je velik izziv, ki ga ne moremo rešiti s tem, da se osredotočimo le na eno zadevo. Nujno moramo upoštevati vse mogoče dejavnike, tudi tiste, ki morda ne izstopajo kot posebej pomembni – na dolgi rok se pri uporabi tako kompleksnega sistema za pomembne vsekakor izkažejo tudi malenkosti. [...]
Samorazlivni tlaki