Breaking News

Tovorni prevozi

Kakšne ovire postavljajo mednarodni prevozi?

Zanimivo je, kako hitro se lahko prevozi zakomplicirajo, ko vključimo prečkanje državnih meja. Medtem ko prevozi na lokalnem trgu skoraj ne zahtevajo posebne pozornosti, je treba tovorjenje med različnimi državami zelo pozorno načrtovati in izvesti. Katere ovire predstavljajo najpogostejši izziv za takšne prevoze? Kar nekaj jih je, najbolj težavni so gotovo izredni tovorni prevozi, ki so že sami po sebi dokaj zahtevni.

Carinski postopki

Ob prečkanju državne meje s tovorom se opravijo carinski postopki, ki lahko povzročijo zamudo prevoza, pa tudi dodatne stroške in veliko dela z birokracijo. Tako so mednarodni prevozi precej neugodni tudi za tiste, ki v tujini najdejo ugodne dobavitelje. Treba je namreč upoštevati še stroške carinjenja, ki so lahko kar znatni. Ne gre le za stroške samih carinskih postopkov, temveč tudi za davke in seveda za delo, ki spada k temu – običajno se takšni mednarodni prevozi opravljajo s pomočjo logističnega partnerja, ki zahteva pošteno plačilo.

Prevoz zahtevnih tovorov

Zahtevni tovorni prevozi bodo še posebej komplicirani. Na dolge razdalje je težko elegantno in ugodno prepeljati tovor, ki tega preprosto ne dopušča zaradi svojih dimenzij ali teže. Prav tako so lahko zahtevni drugi tovori, predvsem občutljivi predmeti, tudi žive živali in druge kontrolirane substance.

Takšni tovorni prevozi ne zahtevajo le posebne pozornosti pri samem prevozu. Tovor se lahko hitro poškoduje ali uniči, zato je treba voziti zelo previdno. A poleg tega lahko pride do težav tudi na meji, saj je prevoz kontroliranih substanc omejen, že predhodno pa je treba urediti ustrezno birokracijo, nastali bodo tudi stroški.

Daljši prevozi

Niso nujno vsi mednarodni prevozi dolgi. Pravzaprav gre lahko le za nekaj kilometrov. A zahtevnejši so seveda daljši prevozi, pogosto moramo kaj prepeljati z drugega konca sveta. Organizacija takšnih tovornih prevozov zahteva več dela, vključiti je treba tudi več prevoznikov in prevoznih sredstev, takoj nastane več težav in stroškov.