Katalizator omogoča pomembne reakcije tudi pri zelo nizkih temperaturah

Katalizator je del avtomobila, ki skrbi, da nastaja v avtomobilskem izpuhu čim manj škodljivih in nevarnih snovi. Strokovnjaki svarijo, da se v avtomobilih, ki nimajo pravilno delujočih vseh elementov, tvori dušikove spojine in ogljikov monoksid, ki je izredno nevaren predvsem za človeka. Če katalizator pravilno deluje, se bo v izpuhu tvorila le neškodljiva vodna para in ogljikov oksid. 

Katalizator izdelovalci avtomobilov namestijo v cev izpušnega sistema. Njegovo delovanje se začne šele takrat, ko je izpušna cev že zelo topla, zato je zelo pomembno, da z dizelskimi avtomobili delamo le daljše vožnje, saj je katalizator pri mestnih vožnjah praktično neučinkovit. Dobro je tudi vedeti, da se katalizator ne uporablja pri vseh avtomobilih, ki so na trgu. 

Katalizator je nameščen le v tiste avtomobile, ki ne  uporabljajo osvinčenega bencina. Če pride katalizator v stik z osvinčenim bencinom, bo le-ta reagiral z njegovimi sestavinami in bo zaustavil njegovo delovanje. Če se na delovanje katalizatorja ne spoznamo, se lahko o njegovih lastnostih pozanimamo pri najbližjem serviserju, ki nam bo z veseljem podal ve potrebne informacije.

Filter trdih delcev nam z rdečo luško pokaže, da je nekaj narobe

Filter trdih delcev nam bo ob neprimernem delovanju, to pokaže z rdečo lučko. Velikokrat se rdeča lučka pokaže po enemu letu neprestane vožnje z avtomobilom. To je znak, da moramo filter očistiti, saj se avtomatsko ne more več regenerirati. Če pa se v določenem času vozimo le na krajše relacije, se nam bo moral filter tudi prej regenerirati. 

Filter trdih delcev in njegovo delovanje je dobro natančno poznati. Vsi neizkušeni vozniki, ki se ne spoznajo na avtomobilizem, bi se morali ob nakupu novega avtomobila ustaviti pri serviserju. Tam bi mu izkušeni delavci razložili natančno delovanje filtra. 

Filter trdih delcev bomo z vsemi potrebnimi informacijami znali bolje uporabljati in se nam tako ne bo kvaril. 

Urednistvo

Next Post

Zobne luske v primeru asimetrije zob

Fri May 29 , 2020
Katalizator je del avtomobila, ki skrbi, da nastaja v avtomobilskem izpuhu čim manj škodljivih in nevarnih snovi. Strokovnjaki svarijo, da se v avtomobilih, ki nimajo pravilno delujočih vseh elementov, tvori dušikove spojine in ogljikov monoksid, ki je izredno nevaren predvsem za človeka. Če katalizator pravilno deluje, se bo v izpuhu [...]
Zobne luske