Kritine iz umetnih stekel

Razmah industrije plastičnih mas, kar lahko imenujemo kar plastična revolucija, je v dvajsetem stoletju prinesel kopico novosti v vsakdanje življenje posameznika. Zaradi njihove obstojnosti, enostavne in poceni izdelave ter širokega spektra mehanskih lastnosti so plastične mase prodrle v vsak kotiček predmetov za vsakdanjo rabo. Ena od bolj vidnih aplikacij plastičnih mas so gotovo kritine in svetlobne površine iz umetnih – plastičnih stekel.

Glavni dve skupini plastičnih mas, ki se uporabljata za te namene, so polikarbonati in polimetilmetakrilat ali PMMA. Polikarbonat kritina je izmed obeh umetnih stekel nekoliko bolj močna in odporna, vendar tudi dražja, predvsem zaradi zahtevnosti proizvodnje. Vseeno pa se pogosteje uporablja v trajnejših aplikacijah, saj se razlika v ceni pozna na dolgotrajnosti kritine ali plošč.

Polikarbonat kritina je proti PMMA kritini že sama po sebi bolj odporna na vremenske vplive, predvsem na svetlobo. Kljub temu pa jo za dodatno zaščito proti postaranju materiala zaradi UV svetlobe navadno premažemo z reflektivno plastjo, ki odbija UV žarke. Tako zmanjšuje potemnitev umetnega stekla zaradi notranje razgradnje molekul materiala. Drugi pogosto uporabljen nanos na polikarbonat kritino je IR oziroma toplotno reflektiven. IRR steklo, kot ga imenujemo, ima na sebi nanešeno plast za odbijanje toplotnega sevanja. Tako lahko polikarbonat kritina IRR poleg izolacije še dodatno poskrbi za prihranek energije, saj v notranjost odbija tudi toplotno sevanje, ki ga z navadno izoliranim dvoplastnim steklom ne moremo zadržati.

Superiorna je tudi mehanska odpornost polikarbonat kritine. Tako jo lahko brez problemov vgrajujemo v zahtevnejše oblike, ali pa jo vključimo v aktivne protipožarne sisteme, kot je nodt. To je sistem loput, ki poskrbi za primeren odvod dima in toplote v primeru požara. Sistem nodt je sestavljen iz loput, ki so del same kritine oziroma svetlobnika. Lopute so avtomatsko operirane, električne ali pa s kombiniranim pogonom na stisnjen ogljikov dioksid. Sproži jih lahko požarni alarm ali sama toplota (ob pretrganju signalne žice). Prednost nodt sistema je predvsem v kombiniranju protipožarnega mehanizma, da se ga lahko uporabi tudi kot navaden prezračevalni sistem.

Urednistvo

Next Post

Visokotlačni čistilec na toplo vodo za zahtevno čiščenje

Tue Oct 30 , 2018
Razmah industrije plastičnih mas, kar lahko imenujemo kar plastična revolucija, je v dvajsetem stoletju prinesel kopico novosti v vsakdanje življenje posameznika. Zaradi njihove obstojnosti, enostavne in poceni izdelave ter širokega spektra mehanskih lastnosti so plastične mase prodrle v vsak kotiček predmetov za vsakdanjo rabo. Ena od bolj vidnih aplikacij plastičnih [...]
Visokotlačni čistilec na toplo vodo