Nujne komponente izpušnega sistema

Izpušni sistem ni le cev, ki ponuja odvod dima iz motorja v okolje. Gre za bistveno kompleksnejši sistem, ki ima veliko drugih funkcij. Močno vpliva tudi na delovanje motorja in s tem na splošno izkušnjo pri vožnji, na stroške in na varnost vožnje, predvsem pa na okolje in zdravje ljudi. Ni novica, da so izpušni plini precej neprijazni do okolice, ravno zato mora imeti sistem nekatere ključne komponente, ki ta tveganja kar najbolj omejijo.

Katalizator

Najbolj znan del izpušnega sistema je verjetno katalizator, ki je tudi ključnega pomena pri zagotavljanju čistejših izpustov v okolje. Ta naprava skrbi za kemično čiščenje škodljivih plinov – namesto, da bi škodljivi plini neovirano uhajali v okolje, jih katalizator pretvori v druge snovi, ki so bistveno manj škodljive. Stranski produkti izgorevanja goriva tako niso več škodljivi plini, temveč iz njih nastane voda ali dušik, sprošča se tudi ogljikov dioksid. Seveda katalizator ne omogoča popolne pretvorbe škodljivih izpustov v snovi, ki bi bile povsem prijazne do okolja, a pri tem vseeno močno pomaga.

Filter trdih delcev

Prav tako pomembno vlogo pa ima filter trdih delcev, ki je nepogrešljiv del izpušnega sistema dizelskih motorjev. Sajasti delci so velik problem pri nepopolnem izgorevanju v dizelskih motorjih, saj so nevarni za zdravje in lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Filter trdih delcev v izpušnem sistemu skrbi za zadrževanje sajastih snovi, ki se tako ne morejo sproščati v okolje. Treba je poskrbeti, da ta filter dobro in učinkovito deluje. Pri novih avtomobilih to ne bo težava, se pa lahko filter zamaši pri dolgotrajni uporabi in ne ponuja več tako dobrega izkoristka. Vpliva tudi na delovanje motorja, zato je treba filter trdih delcev redno čistiti in vzdrževati.

Druge komponente

Izpušni sistem ima seveda še veliko drugih komponent. Predvsem sodobni dizelski izpušni sistemi imajo razne specializirane filtre, ventile, hladilnike in podobne elemente.

Urednistvo

Next Post

Brezkompromisno delo na vrtu

Mon Apr 1 , 2019
Izpušni sistem ni le cev, ki ponuja odvod dima iz motorja v okolje. Gre za bistveno kompleksnejši sistem, ki ima veliko drugih funkcij. Močno vpliva tudi na delovanje motorja in s tem na splošno izkušnjo pri vožnji, na stroške in na varnost vožnje, predvsem pa na okolje in zdravje ljudi. [...]
Motorne žage