Primeri uporabe lepljenega lesa v stavbarstvu

Stavbarstvo je področje, ki se ukvarja z načrtovanjem in postavitvijo stavb različnih velikosti. V zadnjih sto letih se je število tipov stavb zelo povečalo. Z novimi tehnikami in materiali je moč graditi še višje, večje in bolj ekstravagantne stavbe, ki bi se še nekaj desetletij nazaj zdele misija nemogoče. Zato je danes stavbarstvo razčlenjeno na veliko različnih načinov gradnje, ki določajo obliko in namen stavbe.

Lepljen les pri gradnji stanovanjskih hiš zaseda pomembno mesto, saj predstavlja osnovni konstrukcijski material za izdelavo ostrešja. Mnoge hiše imajo nosilno konstrukcijo v celoti zgrajeno iz lesa. Take lesene skeletne hiše se lahko postavi zelo hitro, praviloma v enem dnevu, če le niso preveč zahtevne za postavitev. Hkrati tovrstne skeletne hiše omogočajo zelo veliko prilagodljivost tako glede sten, kot tudi glede izbrane izolacije in spremljevalnih elementov okoli njih. Zato njihova priljubljenost narašča že kar lep čas.

Poleg konstrukcij, kot so na primer skeletne hiše iz lesa, se lepljen les največ uporablja še pri manjših gradnjah. Vrtne ute, leseni nadstreški in čebelnjaki so tipični primeri enostavnih gradenj, za katere praviloma ni potrebno gradbeno dovoljenje, vendar se jih kljub temu gradi z namenom dolgotrajne uporabe. 

Predvsem leseni nadstreški so v današnjem času postali prava modna muha in jih videvamo čedalje več. Že na daljavo lahko opazimo, da izpodrivajo klasične garaže, ker omogočajo boljšo prostorsko razporeditev na stavbni parceli in hkrati prinašajo boljši izkoristek prostorov v stanovanjski hiši. Leseni nadstreški za avtomobile so postali tudi nekakšen okras, ki z uporabo lesa omili stroge linije novozgrajenih hiš, kjer na zunanjosti prevladujejo ravne linije, kovinski elementi in bela fasada. Za razliko od garaž so leseni nadstreški tudi bolj primerni za uporabo v druge namene, kot je na primer prostor za delo na prostem ali pa kar piknik prostor.

Posted in dom

Urednistvo

Next Post

Profesionalno pranje fasade

Mon Nov 11 , 2019
Stavbarstvo je področje, ki se ukvarja z načrtovanjem in postavitvijo stavb različnih velikosti. V zadnjih sto letih se je število tipov stavb zelo povečalo. Z novimi tehnikami in materiali je moč graditi še višje, večje in bolj ekstravagantne stavbe, ki bi se še nekaj desetletij nazaj zdele misija nemogoče. Zato [...]
Profesionalno pranje fasade