Sončna energija v domačem gospodinjstvu

Nekatere vire energije lahko v domačem gospodinjstvu učinkovito nadomestimo s sončno energijo, na ta način pa veliko prihranimo, rešimo se tudi nekaterih skrbi in opravkov, ki bi jih sicer imeli. Na voljo imamo več opcij, koristimo pa predvsem tiste, ki nudijo pridobivanje električne energije ter ogrevanje vode.

Električna energija

Pridobivanje električne energije omogočajo solarni paneli, ki so pravzaprav dokaj enostavna oprema za sprejemanje in pretvorbo sončnih žarkov v električno energijo. Panele namestimo na streho objekta ali drugam, kjer bodo lahko sprejemali sončne žarke preko dneva. Seveda morajo biti solarni paneli povezani z akumulatorjem, ki zbira pridobljeno energijo, od tam pa se elektrika posreduje končnim porabnikom. Gre torej za relativno enostaven sistem, ki lahko uspešno nadomesti druge vire električne energije.

Solarni paneli so dobra izbira za dopolnitev potreb po električni energiji v domačem gospodinjstvu, verjetno pa ne bodo zmogli v celoti nadomestiti primarnega vira elektrike. To je sicer možno, predvsem priljubljeni so večji solarni paneli pri pasivnih in nizkoenergijskih hišah, ki imajo majhno porabo.

Ogrevanje vode

Sončno energijo lahko izkoristimo tudi za ogrevanje vode, bodisi gre tu za sanitarno vodo bodisi za vodo, ki jo nato uporabimo za ogrevanje prostorov. Ti sistemi so zelo učinkoviti in presenetljivo zmogljivi – sončni kolektorji omogočajo ogrevanje vode tudi do temperature 300 stopinj Celzija, kar odpira mnoge možnosti za uporabo v domačem gospodinjstvu. Poleg tega so sončni kolektorji relativno poceni in jih tudi ne potrebujemo veliko. V primerjavi s paneli za zbiranje električne energije imajo bistveno boljši izkoristek, hkrati pa tudi sončni kolektorji za učinkovito delovanje ne potrebujejo velike zbirke dodatne opreme. To pomeni, da je možno tak sistem dokaj enostavno in poceni vzpostaviti, na dolgi rok pa imamo od njega samo koristi. Prihranek pri ogrevanju vode se lahko zelo hitro pokaže, v mnogih primerih pa je še bolj dobrodošlo to, da sončni kolektorji odpravijo delo, ki bi ga sicer imeli z ogrevanjem vode.

Urednistvo

Next Post

Letne kuhinje na prostem vabijo na plan ljubitelje žara

Wed May 29 , 2019
Nekatere vire energije lahko v domačem gospodinjstvu učinkovito nadomestimo s sončno energijo, na ta način pa veliko prihranimo, rešimo se tudi nekaterih skrbi in opravkov, ki bi jih sicer imeli. Na voljo imamo več opcij, koristimo pa predvsem tiste, ki nudijo pridobivanje električne energije ter ogrevanje vode. Električna energija Pridobivanje [...]
žari na plin