Toplozračne peči za hitro ogrevanje stanovanja

Pozimi ni bolj prijetnega občutka od trenutka, ko iz snežnega meteža vstopimo v prijetno ogreto hišo in si privoščimo skodelico vročega čaja. Velikokrat pa se zgodi, da smo bili zdoma več dni in nas pričaka le mrzla hiša. Centralno ogrevanje potrebuje kar precej časa za začetek občutnega delovanja, zato se v hiši splača imeti kaminske peči ali pa kak drug način za hitro segrevanje bivalnih prostorov.

Kamini in kaminske peči so sorodni izdelki, ki pa se razlikujejo v nekaj pomembnih podrobnostih. Kamini so praviloma vgrajeni v steno in tam direktno priklopljeni na dimniški jašek, medtem ko so kaminske peči po navadi kovinske izdelave, postavljene ob steno ali pa nekam na sredino. Z dimniškim jaškom jih povezuje kovinska cev za odvod dima, ki v prostor seva še dodatno toplotno energijo izpušnih plinov. Zato so kaminske peči precej varčne in lahko hitro ogrejejo prostor že takoj po začetku kurjenja.

Ena od kategorij kaminov pa so toplozračne peči. To so peči, ki so namensko zasnovane za gretje prostorov z vročim zrakom preko konvekcije, brez prisilnega kroženja zraka. Toplozračne peči so namenjene ogrevanju več prostorov, kamor se povežejo z jaški za topel zrak. Večina tovrstnih peči je opremljena tudi z določeno količino šamotne obloge za akumuliranje toplote, vendar se je potrebno pri izdelavi odločiti, katera funkcija nam je bolj pomembna. Velika količina akumulacijskega materiala lahko zelo dolgo zadržuje toploto še po ugasnitvi peči, vendar je začetni čas ogrevanja prostora precej daljši. Zato imajo po navadi toplozračne peči le omejeno količino tega materiala, da se lahko doseže hitro ogrevanje, čemur so prvenstveno namenjene. Tu je treba skleniti kompromis. Zanimive so tudi povezave prostorov z jaški za topel zrak, ki morajo biti oblikovani tako, da podpirajo naravno kroženje zraka s pomočjo konvekcije.

Posted in dom

Urednistvo

Next Post

Novi športni terenci

Fri Nov 29 , 2019
Na področju avtomobilizma vsekakor lahko omenimo nekatere trende, ki so v zadnjem času dodobra prevetrili ponudbo vozil različnih znamk. Nekateri so celo presenetljivi, gotovo med te spada tudi priljubljenost športnih terencev – v preteklosti smo namreč spremljali vedno večji razvoj malih in okretnih mestnih avtomobilov ter varčnih družinskih avtomobilov za […]
Novi športni terenci