Umestitev svetlobnih trakov v prostor

Svetlobni trakovi so praktična rešitev, ki odpira celo paleto novih možnosti pri gradnji večjih stavb za dnevno uporabo. Predvsem se pri montaži svetlobnih trakov znebimo velikega dela robov, ki bi pri navadnih oknih predstavljali velik strošek. Vseeno pa svetlobni trakovi zahtevajo sodobno gradnjo z železobetonom, saj se le tako lahko doseže optimalno trdnost brez podpore na vsakih nekaj metrov. Zato se svetlobni trakovi uporabljajo v veliki meri pri konstrukciji podzemnih dvoran in podhodov, garaž, proizvodnih hal in skladišč. Tudi sodobne poslovne zgradbe in trgovski centri se zelo veliko poslužujejo teh rešitev.

Za požarno varnost mora biti zelo dobro poskrbljeno. Predvsem tam, kjer se dnevno zadržuje večje število ljudi, je potrebno narediti čim bolj optimiziran požarni načrt, ki predvideva evakuacijo vseh udeležencev, hkrati pa glede na postavitev prostora upošteva tudi dinamiko ognja oziroma širjenja le tega. Tudi tukaj so svetlobni trakovi med bolj naprednimi rešitvami, saj omogočajo enostavno namestitev nodt sistema za odvod dima in toplote.

Nodt je sistem, ki se uporablja za izboljšanje kontrole širjenja ognja v primeru požara. Tu gre za enostavne lopute, ki se jih vgradi na strateško določenih mestih. Te lopute omogočajo izpust dima in toplote, s čimer se lahko prepih požara preusmeri in tako zaščiti pred širjenjem v neželena področja. Za ta namen se v svetlobni trak vgradi že opisane lopute in jih tudi opremi z mehanizmom za odpiranje. Obstaja več vrst pogonov za odpiranje loput, med katerimi so najbolj primerni kombinirani. To pomeni, da mehanizem vsebuje elektronsko komponento za pogon prek elektro signala, hkrati pa ima tudi zasilni plinski bat, ki v primeru prekinitve električnega toka sam odpre loputo. Tako je nodt sistem še bolje zavarovan pred požarom in omogoča res učinkovito varovanje prostora pred požarom. Na zunaj teh loput sploh ni videti oziroma izgledajo kot del svetlobnega traku.

Posted in dom

Urednistvo

Next Post

Notranje lesene stopnice narejene po vaših merah

Tue Sep 24 , 2019
Če smo vas ravno ujeli v trenutku, ko se odločate za notranje lesene stopnice oziroma za njihovo izdelavo, potem je tale prispevek kot nalašč za vas, saj vas bomo poskušali opozoriti na nekaj najpomembnejših zadev, na katere morate biti še posebej pozorni, če si doma ali pa kje drugje želite […]
Notranje lesene stopnice narejene po vaših merah