Cena in kakovost toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so izjemno priljubljene, saj obljubljajo zanesljivo ogrevanje z minimalnimi stroški. Z vidika stroškov na dolgi rok vsekakor predstavljajo najboljšo izbiro, saj prekosijo vse alternativne sisteme. Če pa pri tem upoštevamo še stroške nakupa in vgradnje opreme, ta prednost ni več tako izrazita – v izhodišču ni najcenejša možnost toplotna črpalka cena opreme je namreč bistveno višja kot pri mnogih drugih sistemih.

Med prednostmi, s katerimi se ponaša toplotna črpalka, cena opreme gotovo ne izstopa. To je namreč napredna oprema, ki zahteva tudi veliko dela pri vgradnji. Še posebej to velja za zmogljivejše izvedbe, kot je recimo toplotna črpalka zemlja voda. V tem primeru pridobivamo energijo iz zemlje, torej moramo namestiti podzemne kolektorje, ki so že sami po sebi dokaj dragi, toplotna črpalka zemlja voda pa zahteva tudi izkop in obdelavo površine, kjer bomo zbirali energijo. Vse to so stroški, ki nas bremenijo že takoj v začetku, še pred vgradnjo opreme. Med stroški, ki jih prinaša toplotna črpalka, cena same opreme in montaže vsekakor predstavlja največjo obremenitev. Če imamo dovolj sredstev za takšno investicijo, lahko pričakujemo zelo dober izkoristek naložbe na dolgi rok.

Pri izvedbah, kot je toplotna črpalka zemlja voda, lahko računamo na velik prihranek, saj gre za zmogljivo črpalko, ki ne potrebuje dogrevanja. Edini strošek je električna energija za poganjanje črpalke, dodamo pa še minimalne stroške vzdrževanja. Na dolgi rok to pomeni, da bo toplotna črpalka zemlja voda začetno investicijo povrnila s prihranki že v nekaj letih, odvisno od dejanskih stroškov pri vgradnji. Računamo lahko na to, da se bodo vsi stroški pokrili najkasneje v dveh desetletjih uporabe, če prihranek pri ogrevanju primerjamo s stroški porabe varčnih alternativnih sistemov. Seveda se pri cenejših toplotnih črpalkah in v primerjavi z manj varčnimi alternativnimi sistemi ta razlika pokrije veliko prej, že v nekaj letih.

Urednistvo

Next Post

The various activities on the Soca river

Mon Oct 19 , 2020
Toplotne črpalke so izjemno priljubljene, saj obljubljajo zanesljivo ogrevanje z minimalnimi stroški. Z vidika stroškov na dolgi rok vsekakor predstavljajo najboljšo izbiro, saj prekosijo vse alternativne sisteme. Če pa pri tem upoštevamo še stroške nakupa in vgradnje opreme, ta prednost ni več tako izrazita – v izhodišču ni najcenejša možnost [...]
Soča rafting 2