Tako antibiotiki kot probiotiki pripomorejo k zdravemu telesu

Za svoje zdravje skrbimo na različne načine, pogosto tudi z raznimi sredstvi, ki imajo različne funkcije ob vnosu v telo. Tako se srečamo tudi s kakšnimi kontradiktornimi učinki, ki se lahko izkažejo za zelo koristne, odvisno seveda od situacije. 

Odličen primer so probiotiki in antibiotiki, oboje se lahko s pridom uporablja za vzdrževanje optimalnega zdravja telesa. Pomembno je, da imamo ustrezno ravnovesje v telesu, hkrati pa moramo pogosto odločno ukrepati, če pride do kakšnih okužb. Na srečo imamo za to na voljo prava sredstva, ki nam pomagajo pri vzdrževanju zdravja.

Med probiotiki in antibiotiki obstaja velika razlika, tako v teoriji kot v praksi. Zelo verjetno je, da se bomo pogosteje posluževali probiotikov, morda tudi tako, da za to sploh ne bomo vedeli. Na drugi strani se antibiotiki uporabljajo pretežno le za zdravljenje, tako da se z njimi ne srečujemo tako pogosto.

 Seveda pa so tu še mnogi detajli, ki bi jih lahko izpostavili. Recimo to, da se oba izraza uporabljata za različna sredstva, ne da bi vedno imeli prav točno definicijo. Načeloma gre za sredstva, ki spodbujajo ali zavirajo delovanje mikroorganizmov, a običajno mislimo na prav specifične izdelke, ki so ustvarjeni za ta namen. Na delovanje mikroorganizmov namreč vplivajo mnoge snovi, ki jih sicer ne bi označili za probiotike ali antibiotike.

Antibiotiki in probiotiki so pogosto nujni za zdravljenje

Najbolj opazno vlogo imajo pri zdravljenju antibiotiki, ki so naravnost nepogrešljivi v sodobni medicini. Uporabljajo se takrat, ko je treba odločno in uspešno reagirati v primeru kakšnih bakterijskih okužb. 

Pogosto je zelo pomembno, da ukrepamo hitro in z učinkovitimi sredstvi, zato ni prostora za kakšna homeopatska zdravila in druge tretmaje. Z antibiotiki preprečujemo huda obolenja, med katerimi je recimo dokaj znana borelioza, ki jo prenašajo klopi.

Antibiotiki zdravijo bakterijske okužbe, probiotiki pa nadomestijo izgubljene koristne mikroorganizme

Seveda se antibiotiki uporabljajo tudi za druga zdravljenja, ne le za kakšne kritične primere. Pogosto se uporabljajo tudi preventivno za preprečevanje okužb v kakšnih posebnih situacijah. Izredno pomembni so tudi pri operacijah in podobnih posegih, ko želimo preprečiti vdor tujih mikroorganizmov in infekcijo.

 Poznamo številne antibiotike, ki so zelo učinkoviti v raznih situacijah, ko želimo omejiti delovanje škodljivih mikroorganizmov.

V povezavi z antibiotiki se uporabljajo tudi probiotiki, ki imajo nasprotno vlogo. Razvoj mikroorganizmov spodbujajo, kar je v nekaterih situacijah seveda škodljivo, a ob normalnem delovanju telesa s tem k zdravju le pripomoremo.

Probiotiki ob zdravljenju z antibiotiki

Pogost razlog za jemanje probiotikov je ravno zdravljenje z antibiotiki. Ker so antibiotiki tako učinkoviti, imajo precej obremenjujoč učinek na telo. Dobro opravijo svoje delo in uničijo škodljive mikroorganizme, hkrati pa ovirajo tudi delovanje koristnih mikroorganizmov, ki jih imamo v svojem sistemu.

 Tako se ravnovesje poruši in hitro lahko pride do raznih težav. Ravno zato se priporočajo probiotiki, ki omilijo škodljive stranske učinke zdravljenja z antibiotiki.

Običajno uporabljamo probiotična sredstva po zdravljenju z antibiotiki, da se ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu. Ciljamo predvsem na razvoj mikrobioloških kultur v prebavnem sistemu, za ta namen so zelo učinkoviti raznovrstni probiotiki. Včasih posegamo po posebnih sredstvih, ki jih prepiše zdravnik ali pa jih najdemo v lekarni, a prav tako najdemo probiotične izdelke tudi v drugih oblikah. Koristne kulture mikroorganizmov imajo lahko določena živila, ki jih enostavno kupimo v trgovini, čisto možno pa je, da jih že tako ali tako redno uživamo. 

S pomočjo probiotikov bomo uspešno omilili posledice zdravljenja z antibiotiki. Seveda pa si lahko pomagamo tudi z drugimi sredstvi, dokaj priljubljena so naravna sredstva za zdravje in dobro počutje, nekateri uporabljajo tudi homeopatska zdravila. Ko je zdravljenje z antibiotiki opravljeno, smo precej bolj fleksibilni in lahko na različne načine naslovimo stranske učinke.

Probiotiki v vsakdanjem življenju

Medtem ko se bomo antibiotikov izogibali, če jih ne potrebujemo zaradi zdravljenja, je uživanje probiotikov priporočljivo, da vzdržujemo zdravo ravnovesje mikroorganizmov v telesu. Če pride do pomanjkanja ali neravnovesja, se lahko pokažejo težave.

Probiotiki so lahko del zdrave prehrane

Predvsem imajo probiotiki pomembno vlogo pri vzdrževanju delovanja prebavil. Če se soočamo s prebavnimi težavami, je čisto možno, da je nastalo neravnovesje, to je tudi značilna posledica kakšnih bolezni. Na voljo imamo zdravila, s katerimi lahko hitro omilimo takšno stanje, priljubljena izbira je Linex Forte

Takšna zdravila uspešno pomagajo pri prebavnih težavah, pri bolečinah v želodcu, driski, slabosti in podobnih tegobah. Takšni problemi so seveda povezani tudi z mikrobiološkimi kulturami v prebavilih – neravnovesje lahko povzroči težave, lahko pa zaradi bolezni pride do sprememb in porušenja ravnovesja. V obeh primerih lahko probiotiki učinkovito ublažijo težave in pomagajo pri okrevanju. Uporabljajo se predvsem kot preventiva in za lažje okrevanje, medtem ko specifične težave naslovimo s specializiranimi probiotičnimi zdravili, kot je Linex Forte

Nasploh so probiotiki dobra izbira, če želimo dobro skrbeti za svoj prebavni sistem. Seveda z njimi ne gre pretiravati, a načeloma si lahko privoščimo zadosten vnos brez skrbi, da bi prišlo do kakšnih težav. Priporočajo se predvsem probiotična živila za redno uporabo, medtem ko je seveda pametno imeti tudi ustrezna zdravila na zalogi.

Urednistvo

Next Post

Kakovostna sanacija terase s primerno hidroizolacijo

Fri Feb 18 , 2022
Za svoje zdravje skrbimo na različne načine, pogosto tudi z raznimi sredstvi, ki imajo različne funkcije ob vnosu v telo. Tako se srečamo tudi s kakšnimi kontradiktornimi učinki, ki se lahko izkažejo za zelo koristne, odvisno seveda od situacije.  Odličen primer so <a href="https://www.moja-lekarna.com/probiotiki">probiotiki</a> in antibiotiki, oboje se lahko s pridom uporablja [...]
Kakovostna sanacija terase s primerno hidroizolacijo