Kaos v Ljubljani! So rešitev zapornice?

Prometni kaos je postal v večjih mestih in njihovi okolici že del vsakdana. Prometna konica nam močno zagreni življenje, podaljša čas poti, pomeni tudi varnostna tveganja. Prav tako gneča v mestih vodi v višje stroške, težko je najti parkirna mesta, po drugi strani pa pogosto naletimo na druge nevšečnosti, recimo parkiranje na zasebnih površinah. Za urejanje prometnega kaosa imamo na voljo različne rešitve, med katerimi se odločamo glede na to, v kakšni situaciji smo.

Ena možnost so vsekakor tudi zapornice. Te so zelo učinkovite za tiste, ki imajo težave z nepovabljenimi gosti in želijo preprečiti dostop na zasebne površine. Prav tako pa se uporabljajo na urejenih parkiriščih, ob poslovnih objektih, na delovnih površinah in drugje.

Zapornice olajšajo upravljanje prometa

V vsakem primeru imamo isti cilj, ki ga lahko dosežemo z zapornicami. Želimo namreč narediti red in omiliti prometni kaos. Zapornice so za ta namen zelo učinkovite, saj jasno razmejijo površine, do katerih lahko dostopamo z vozili. Omogočajo nam ureditev parkirnih površin ali omejitev zasebnih zemljišč.

Za parkirišče z zapornico včasih uporabljamo še druge sisteme, ki omogočajo recimo plačljivo parkiranje, nadzor nad številom prostih parkirnih mest, spremljanje časa parkiranja in podobno. Tudi tu se izkaže, da so zapornice zelo učinkovite, čeprav gre za precej enostavno in poceni opremo. 

Pravzaprav so ravno zato tako priljubljene – nudijo odličen učinek, ne da bi imeli z njimi veliko dela ali visoke stroške. Zato so zelo uporabne za ureditev parkirišč, a tudi za upravljanje prometa na delovnih površinah in drugod.

zapornica

Vsekakor so prav zapornice lahko dobra rešitev za prometni kaos v mestih. S pridom se uporabljajo predvsem na javnih zemljiščih, na večjih parkiriščih in na podobnih površinah. Ponekod pa se tudi doma odločamo za takšne rešitve, čeprav imamo pogosto na voljo nekoliko več možnosti. Če želimo pred prometom zaščititi domače površine, se odločamo med raznovrstnimi dvoriščnimi vrati, ki so pravzaprav sorodna zapornicam.

Dvoriščna vrata omejujejo zasebne površine

Spričo prometnega kaosa v večjih mestih se pogosto zgodi, da vozniki parkirajo tudi na zasebnih površinah. A tudi tam, kjer ni tako veliko prometa, so nepovabljeni gosti lahko velika nadloga – na dvoriščih, dovozih in celo na vrtovih najdejo predrzni vozniki dovolj prostora za ustavljanje, umikanje in obračanje, tudi če ne parkirajo. 

Takšna vožnja je zelo nadležna, lahko povzroči tudi veliko škodo. Ravno zato uporabljamo dvoriščna vrata in ograde, s katerimi preprečimo dostop do zasebnih površin.

dvoriščna-vrata

Seveda lahko tudi za ta namen uporabimo zapornico, še posebej če imamo urejen dovoz za svoja vozila. A dvoriščna vrata imajo kar nekaj prednosti, če govorimo o opremljanju domačih površin. Kvalitetno izdelana vrata nam ponujajo več možnosti, predvsem pa lepše izgledajo. 

Pri izkušenih ponudnikih najdemo izvrstne rešitve za praktično vsako situacijo, tako nam vrata Dorman gotovo ponujajo najboljšo opremo za domače dvorišče.

Dvoriščna vrata se prilagodijo različnim situacijam

Zelo pomembno je to, da lahko vrata dobro prilagodimo svojemu okolju. Ponekod to sploh ni problem in bomo zelo zadovoljni že s preprosto ogrado in vrtnimi vrati za prehod pešcev. Drugače je, če želimo zapreti dovoz, ki ga sicer pogosto uporabljamo sami za dostop z vozilom.

V tem primeru potrebujemo dvoriščna vrata, ki omogočajo enostaven dostop z vozilom, a hkrati preprečujejo dostop nepovabljenim gostom. Za ta namen imamo na voljo različne rešitve, predvsem avtomatska dvoriščna vrata, ki se samodejno odprejo, ko zaznajo prihod znanega vozila. 

Takšna vrata so zelo praktična in ponujajo odličen učinek, je pa z njimi nekaj več dela. A če se posvetimo opremljanju svojega dvorišča na ta način, bomo v končni fazi gotovo zelo zadovoljni, saj zagotovimo mir in zasebnost. Dobro narejena vrata odlično delujejo in stanovalcem niso v napoto, prinašajo tudi dodatno varnost in lahko ponudijo še nekatere druge dobrodošle funkcionalnosti.

Za vozila so najboljša zunanja drsna vrata

Za ta namen se lahko uporabljajo različne vrste avtomatskih vrat. Poznamo mehanizme, ki se dobro ujemajo s specifičnimi zahtevami ali omejitvami, odvisno od tega, na kakšnih površinah nameravamo vrata uporabljati. A najpogosteje se za najboljšo izbiro izkažejo zunanja drsna vrata.

Drsna vrata so precej enostavno zasnovana. Potrebujemo le drsna vodila, na katerih se bo vratno krilo pomikalo, ter električni motor, ki opravlja pomik. Nato mehanizem povežemo z elementi za upravljanje, lahko je to gumb, daljinec, senzor ali kaj drugega. 

avtomatska-drsna-vrata

Čeprav so te rešitve v osnovi precej preprosto zasnovane, imajo odličen učinek in navdušijo tudi pri dolgoletni uporabi. Prav tako nam nudijo številne možnosti za nadgradnjo funkcionalnosti.

Povsem enostavna zunanja drsna vrata lahko izdelamo kar sami. Namestimo drsno vodilo in izdelamo vratna krila. Ponekod se dobro obnesejo že vrata, ki jih odpiramo in zapiramo ročno, sploh če ne načrtujemo pogostih prehodov. A za najboljšo izkušnjo je vsekakor pametno vrata avtomatizirati.

Avtomatska zunanja drsna vrata

Podjetje Dorman na https://www.dorman.si/drsna-vrata.html nudi prepričljiva drsna vrata za zunanjo uporabo. Ta vrata je možno opremiti z mehanizmi za avtomatski pomik, na ta način pa dosežemo najboljši učinek pri redni uporabi za prehod z vozili. Vrata se lahko kar sama odpirajo in zapirajo, upravljamo pa jih na način, ki nam najbolj odgovarja.

Pogosto se odločimo za upravljanje z daljincem, ki ga imamo v avtu. Če imamo le eno vozilo, je to odlična rešitev. Prav tako poznamo senzorje, ki prepoznajo vozilo in vrata avtomatsko odprejo, kar je prav tako izvrstna možnost za tiste, ki načrtujejo prehod le z enim vozilom. 

Če imamo več rednih obiskovalcev, je morda pametno ob zunanja drsna vrata namestiti postajo z gumbom in možnostmi dvosmerne komunikacije, lahko tudi kamere in podobne dodatke. Vedno imamo možnost izbrati vrhunsko opremo, ki nam daje popoln nadzor nad dogajanjem okoli naše hiše.

Urednistvo

Next Post

Rolanje je prava popestritev poletnih počitnic

Tue May 10 , 2022
Prometni kaos je postal v večjih mestih in njihovi okolici že del vsakdana. Prometna konica nam močno zagreni življenje, podaljša čas poti, pomeni tudi varnostna tveganja. Prav tako gneča v mestih vodi v višje stroške, težko je najti parkirna mesta, po drugi strani pa pogosto naletimo na druge nevšečnosti, recimo [...]
rolanje-poprestritev-poletnih-počitnic

Morda vas zanima tudi...