Tehnike pomnjenja vplivajo na razvoj in učenje otroka

Ste se že zalotili pri tem, da ne veste več niti svoje telefonske številke na pamet? Razvoj različnih najnovejših tehnologij, kot so na primer računalniki ali mobilni telefoni, nam na eni strani zagotovo olajšajo marsikatero dejavnost, na drugi strani pa smo naše pomnjenje nekako zapostavili. To pa je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj lahko spomin in različne tehnike pomnjenja bistveno pripomorejo k razvoju in učenju otroka in mladostnika.

 

Dejstvo je, da je naš spomin neprestano na preizkušnji, zato ga je potrebno neprestano krepiti. Različne tehnike pomnjenja tako lahko bistveno pripomorejo k temu, da si določene podatke lažje zapomnimo. To pa je toliko bolj pomembno pri otrocih in mladostnikih do 14. leta starosti, ko se možgani še razvijajo. To pa še ni vse. Različne tehnike pomnjenja ne le da izboljšajo naš spomin, ampak lahko z njimi dosežemo tudi večjo osredotočenost in izboljšanje pozornosti.

 

Vaje za krepitev spomina olajšajo lažje pomnjenje podatkov

 

Spomin je sposobnost naših možganov, da si določene podatke zapomnijo in jih obnovijo, ko je to potrebno. Primerjamo ga lahko z računalniškim pomnilnikom, vendar ima manjšo pomanjkljivost. Pomnjenje podatkov je podvrženo pozabljanju in je zato lahko tudi nenatančno. Zaradi tega je pomembno vedeti, da spomin deluje podobno kot vse naše mišice v telesu, in ga je potrebno za njegovo optimalno delovanje neprestano trenirati, pri čemer nam pomagajo vaje za krepitev spomina.

 

Medtem ko vaje za krepitev spomina priporočajo vsem starostnikom z namenom čim kasnejšega pojava demence, pa je tudi za vsakega otroka dober spomin izjemno pomemben. Ker so šole trenutno zelo podatkovno naravnane, je šolsko delo veliko bolj enostavno in hitrejše za vse tiste otroke, ki si lažje zapomnijo gore podatkov. Razveseljiv pa je podatek, da lahko otroci z redno in vztrajno vadbo okrepijo svoj spomin in si olajšajo delo v šoli.

 

Urednistvo

Next Post

Električna drsna vrata so vsestransko uporabna

Tue Sep 10 , 2019
Ste se že zalotili pri tem, da ne veste več niti svoje telefonske številke na pamet? Razvoj različnih najnovejših tehnologij, kot so na primer računalniki ali mobilni telefoni, nam na eni strani zagotovo olajšajo marsikatero dejavnost, na drugi strani pa smo naše pomnjenje nekako zapostavili. To pa je še posebej [...]
Električna drsna vrata so vsestransko uporabna