Ogrevanje večjih stavb

Že v manjših stanovanjih je ogrevanje lahko precej zahtevno in drago. Vedno moramo imeti v mislih celo vrsto dejavnikov, ki vplivajo na to, kako učinkovito bo ogrevanje in kako nizki bodo stroški. Poleg tega moramo seveda pomisliti tudi na zmogljivost in zanesljivost sistema, da nas ne bo ravno sredi zime pustil na cedilu. Pri večjih stavbah in prostorih je to še bolj izrazito, saj si res ne moremo privoščiti kakšnih velikih težav.

Če se odločimo za uporabo toplotne črpalke, lahko pričakujemo številne prednosti. Pozorni pa moramo biti na to, da izberemo opremo, ki ponuja zadostno zmogljivost.

Najbolj zmogljive toplotne črpalke

Na voljo imamo različne izvedbe črpalk, ki se razlikujejo tudi po svoji zmogljivosti. Zmožnost ogrevanja večjih prostorov ni samoumevna, saj črpalke energijo za ogrevanje pridobivajo iz okolja, kjer zaloge niso neomejene. Še posebej v dolgih in hladnih zimah se lahko izkaže, da v okolju preprosto ni dovolj energije, da bi lahko z njo zanesljivo ogrevali večje prostore in objekte.

Izjemo predstavlja toplotna črpalka voda voda, ki koristi energijo podtalne vode. Ker ima podtalnica skozi celo leto stalno temperaturo, je kot nalašč za ogrevanje na ta način. Nosi namreč bistveno več energije kot okoliški zrak ali zemlja, zato je toplotna črpalka voda voda boljša izbira od izvedb, ki črpajo energijo iz zraka ali zemlje.

Čeprav ima toplotna črpalka voda voda zelo prepričljivo zmogljivost in lahko brez težav poskrbi za ogrevanje večjih objektov, ne moremo vedno računati na to, da bo ravno ta izvedba najboljša rešitev. Pri izbiri te toplotne črpalke moramo namreč imeti na voljo dostop do podtalne vode, opraviti moramo tudi nekaj gradbenih del za zajemanje vode. Poleg tega potrebujemo tudi ustrezna dovoljenja. Posledično je toplotna črpalka voda voda dražja in kompleksnejša, a ponuja zelo prepričljivo rešitev, če to možnost seveda imamo in jo lahko izkoristimo.

Urednistvo

Next Post

Računalniki z neomejeno zmogljivostjo

Tue Dec 15 , 2020
Že v manjših stanovanjih je ogrevanje lahko precej zahtevno in drago. Vedno moramo imeti v mislih celo vrsto dejavnikov, ki vplivajo na to, kako učinkovito bo ogrevanje in kako nizki bodo stroški. Poleg tega moramo seveda pomisliti tudi na zmogljivost in zanesljivost sistema, da nas ne bo ravno sredi zime [...]
Prenosniki ASUS

Morda vas zanima tudi...