AED defibrilatorji v Sloveniji

AED defibrilatorji se uporabljajo za hitro in učinkovito pomoč v primeru srčnega zastoja. Zelo pomembno je torej, da je ta oprema na voljo, ko jo potrebujemo, saj imamo za uporabo le nekaj minut časa, preden srčni zastoj pusti nepopravljive posledice in vodi celo do smrti. Ravno zato se defibrilatorji nameščajo na javna mesta, kjer so jasno označeni in tudi enostavno dostopni. Dobro je vedeti, kje imamo na voljo najbližji defibrilator, splača pa se poznati tudi različne naprave in način uporabe. Defibrilator lahko uporablja vsak, zato je v primeru srčnega zastoja posebej pomembno to, da hitro in odločno ukrepamo.

Za AED Slovenija ponuja kar dobro pokritost, še posebej seveda v urbanih središčih, kjer lahko defibrilatorje opazimo predvsem na javnih površinah, ki jih uporabljajo večje množice ljudi. Ravno tam ima naprava najbolj pomembno vlogo, saj je večja verjetnost, da bo pri ljudeh v okolici prišlo do srčnega zastoja. V nekaterih okoljih je namestitev defibrilatorja zahtevana z zakonom, a to so večinoma okolja, kjer se opravljajo zdravstvene storitve. Za ostale AED Slovenija nima kakšnih točnih zahtev, namestitev je odvisna od posameznih kupcev, ki se odločijo dati napravo v javno uporabo. S tega vidika je relevantna za AED cena, ki jo v celoti prevzame kupec. V praksi se defibrilatorji financirajo na različne načine, med kupci pa so po navadi občine, šole, društva in podobne organizacije, za katere AED cena ne predstavlja prevelike ovire oziroma lahko pridobijo prispevke lokalne skupnosti.

Kazalo vsebine

Uporaba defibrilatorja

Ker ima za AED Slovenija relativno dobro pokritost, moramo tudi dobro vedeti, kako se defibrilator uporablja. Postopek je pri vseh napravah podoben, pričakujemo lahko tudi glasovna navodila. Pravzaprav moramo le namestiti elektrode na pravo mesto in pritisniti na gumb. Naprednejši modeli delo opravijo skoraj v celoti sami, zato so zelo priporočljiva izbira, tudi če je za tak AED cena nekoliko višja.

Urednistvo

Next Post

Vsestranske plastične vrečke za pakiranje

Fri Jan 1 , 2021
AED defibrilatorji se uporabljajo za hitro in učinkovito pomoč v primeru srčnega zastoja. Zelo pomembno je torej, da je ta oprema na voljo, ko jo potrebujemo, saj imamo za uporabo le nekaj minut časa, preden srčni zastoj pusti nepopravljive posledice in vodi celo do smrti. Ravno zato se defibrilatorji nameščajo [...]
Folija za pakiranje

Morda vas zanima tudi...