Košnja vrta z električnimi kosilnicami

Redno košena trata je opazna že na daleč. Zaradi konstantne košnje na primerno višino se tako vzdrževana travna ruša zgosti in postane zelo prijetna, tako na videz, kot tudi na otip – hoja po sveže pokošeni travi je res nekaj najlepšega. Pri redni košnji so nam dandanes v veliko pomoč namenske kosilnice za trato. Ločimo več vrst kosilnic, od katerih jih je le nekaj primernih za domačo uporabo.

V grobem se kosilnice za domačo, vrtno uporabo ločijo po načinu pogona. Tu imamo tri variante – kosilnice na torni pogon koles, kosilnice na štiritaktni motor z notranjim zgorevanjem ter najnovejšo iznajdbo, električne kosilnice. Tovrstne kosilnice na elektriko so primerne predvsem za manjše vrtove, kjer z vlečenjem kabla nimamo toliko dela, sicer zna ta biti precej v napoto. Danes so čedalje bolj popularne tudi električne kosilnice na akumulator, s čimer se znebimo nadležnega kabla. Z enim polnjenjem take kosilnice zdržijo precej dlje, kot so včasih. 

K razmahu tovrstnih električnih kosilnic je botrovalo predvsem dejstvo, da se je proizvodnja litij ionskih baterij v zadnjih desetih letih bistveno povečala. Tako so se take baterije močno pocenile, a obenem tudi izboljšale, tako da sedaj pri enaki teži izdelka ponujajo precej višjo sposobnost ohranjanja energije. To je bilo nujno za električne kosilnice, saj so te razmeroma zahtevne s stališča porabe električne energije.

Motorna žaga Husqvarna 435 je dobrodošel pripomoček, ki spada k vsakemu pravemu domačemu mojstru. Spada med lažje žage, ki so enostavne za uporabo in ponujajo vrsto varnostnih mehanizmov za povečanje varnosti uporabnika. Žage, kot je Husqvarna 435, delujejo na dvotaktni motor, ki za gorivo uporablja mešanico. Za kolikor toliko resno uporabo je Husqvarna 435 povsem primerna, z njo se da tudi podirati manjša do srednje debela drevesa. Tovrstnih žag na akumulatorski pogon pa še nekaj časa ne bo na spregledu, saj preprosto potrebujejo preveliko nazivno moč.

Urednistvo

Next Post

House and garden za odporne rastline

Wed Jul 17 , 2019
Redno košena trata je opazna že na daleč. Zaradi konstantne košnje na primerno višino se tako vzdrževana travna ruša zgosti in postane zelo prijetna, tako na videz, kot tudi na otip – hoja po sveže pokošeni travi je res nekaj najlepšega. Pri redni košnji so nam dandanes v veliko pomoč [...]
House and garden za odporne rastline