Maloprodaja lesa v tehničnih trgovinah

V Sloveniji ima lesna industrija že dolgo tradicijo, saj smo z gozdovi zelo bogata dežela. Svoje doda tudi razgiban relief z mnogo rekami, ki so v preteklosti predstavljale edino priložnost za izdelavo lesenih žag, saj je bilo mogoče s pomočjo vodne energije opravljati razrez lesa bistveno hitreje, predvsem pa z manj truda. Mnoge žage so bile tako postavljene ob rekah in potokih, praktično zraven izvora lesa, tako da je vse potekalo kar se da hitro in brez daljših vmesnih prevozov. Šele iznajdba parnega stroja je omogočila izdelavo žag, ki niso bile odvisne od vodne sile, pa tudi lokomotiv, s katerimi je bilo mogoče les pripeljati precej daleč v kratkem času. Tako žage za lesno industrijo niso bile več omejene le na vodne vire v notranjosti gozdov in lesna industrija se je še razširila.

Danes se tako masiven, kot tudi lepljen les prodaja v večjih tehničnih trgovinah, pa tudi na privatnih žagah. Veliko vlogo ima cnc razrez lesa, ki omogoča, da kupci naročijo točno določene dimenzije, cnc žaga pa delo opravi zelo hitro in natančno. Zato se lepljen les prodaja v velikih količinah tako fizičnim osebam, ki ga uporabljajo za svoje projekte, kot tudi manjšim pohištvenim podjetjem, ki nimajo svoje žage za razrez. Ravno tehnologija cnc je omogočila ekonomsko smiselnost podjetij brez žage za grob razrez, saj je postopek enostaven, hiter in poceni.

Cnc razrez lesa se v prvi vrsti uporablja za rezanje že izoblikovanih desk na ustrezne dimenzije. Deske so lahko masivne, ali pa jih sestavlja lepljen les. Prodaja razrezanega lesa danes omogoča enostavno izvedbo manjših domačih projektov brez uporabe velikih žag, kar olajša delo tudi marsikateremu domačemu mojstru. Še bolj do izraza pa pride cnc razrez lesa pri rezanju širših plošč iz lepljenega lesa, iverke, ali pa vezane plošče. 

Urednistvo

Next Post

Znamka Iveco z odlično podporo uporabnikom

Fri Dec 11 , 2020
V Sloveniji ima lesna industrija že dolgo tradicijo, saj smo z gozdovi zelo bogata dežela. Svoje doda tudi razgiban relief z mnogo rekami, ki so v preteklosti predstavljale edino priložnost za izdelavo lesenih žag, saj je bilo mogoče s pomočjo vodne energije opravljati razrez lesa bistveno hitreje, predvsem pa z [...]
Iveco deli