Ali So Parketi Iz Bambusa Res Bolj Vzdržljivi?

Najbolj so v uporabi parketi iz kvalitetnega lesa, kot je oreh, javor in bukev. Zadnje čase pa vedno več priložnosti dobiva tudi parket iz bambusa.

Ljudje smo po naravi radovedni, zato se vedno, ko pridemo na obisk, najprej razgledamo po stanovanju. 

Zanima nas, kakšno opremo imajo gostitelji, kakšne zavese krasijo okna in v kakšno talno oblogo so oblečena tla. Ali so to ploščice, laminat ali pa so po vseh prostorih parketi.

Kdo se sploh še odloča za parket, ko pa imamo toliko drugih modernejših talnih oblog? 

Ne boste verjeli, ampak lesena tla so še vedno zelo popularna. Les je topel in naraven material, ki nam da občutek domačnosti.

Gotovi parketi

Ali so parketi primerni za vse prostore?

Čeprav je parket izdelan iz kvalitetnega lesa in je zelo trpežen, pa mogoče ni najboljša izbira za vse prostore.

Če se odlično znajde v spalnici in dnevni sobi, pa se toliko manj obnese v kuhinji in kopalnici.

Razlog, zakaj vam uporabo parketa odsvetujemo v kopalnici in kuhinji, je preprost – vlaga. 

V kuhinji se vlaga nabira zaradi kuhanja, v kopalnici pa zaradi tuširanja. Poleg tega pa se zaradi uporabe vode v različne namene, velikokrat zgodi, da se kaj polije po tleh. 

Vlaga in mokrota pa lahko parketu škodujeta. Močno navlažen parket lahko začne odstopati od podlage in zato ga je treba zamenjati.

Se pa parket dobro obnese v dnevni sobi in spalnici, saj je prilagodljiv in se lahko kombinira z različnimi kosi pohištva.

Kvalitetni parketi

Kakšno talno oblogo izbrati za kuhinjo in kopalnico?

Kot smo že rekli, parketi niso najboljša izbira za prostore, kjer se pričakuje večja vlažnost. 

Prav tako se v vlažnih prostorih ne obnese laminat, čeprav velja za dokaj trpežno talno oblogo. Tako se v kopalnici in kuhinji najbolj obnese:

  • Vinil – je enostaven za čiščenje in ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Zato je odlična izbira za kuhinjo in kopalnico. Ker je iz sintetičnega materiala je zelo poceni.
  • Ploščice – narejene so iz porcelana ali pa keramike, zato so odporne in enostavne za vzdrževanje. V kuhinji se dobro obnesejo zato, ker so enostavne za čiščenje. Njihov plus je tudi to, da se lahko uporabijo pri talnem gretju.

Kakšne vrste parketa poznamo?

Parketi veljajo za najbolj kvalitetno talno oblogo, saj so zelo trpežni. Da to dosežemo, pa je treba izbrati kvaliteten les, kot je na primer hrast. 

Če želimo, da bo lesena talna obloga dolgo obstojna, moramo izbrati pravo glede na bivalni prostor. 

Poznamo dve vrsti parketov:

  • Masivni – v to skupino spadajo lamelni, tehno in klasični parket. Narejeni so iz kvalitetnega lesa, kot je bukev, hrast, oreh, jesen. Velikokrat pa se uporabi tudi bolj eksotična vrsta lesa, kot je na primer brazilski javor. 
  • Večslojni – med te štejemo ladijski pod, kmečke deske in intarzijski parket.

Vedno bolj pa je popularen tudi bambus parket, ki pa spada v svojo kategorijo. Po eni strani je izredno trpežen, po drugi pa zelo občutljiv.

Kdaj uporabiti bambus parket?

Spadate tudi vi med tiste, ki prvič slišijo za parket iz bambusa? Nič hudega, v nadaljevanju vam ga bomo predstavili.

Kot smo že povedali, so parketi lahko iz različnih vrst lesa. Največkrat se uporabljajo oreh, javor in bukev.

Vedno bolj popularen pa je tudi eksotičen bambus. Ker je zelo trpežen, se zlahka primerja s klasičnim parketom.

Ker ta vrsta parketa prihaja iz eksotičnih krajev, se moramo zavedati, da je njegova kvaliteta odvisna predvsem od porekla.

Največkrat izvira iz Azije, kjer pridelovalci uporabljajo pesticide, umetna gnojila in škodljiva lepila. 

Zato se njegova uporaba šteje, kot okolju zelo neprijazna. Kljub temu pa je še vedno bolj prijazen do okolja kot pa ostale obloge. 

Razlog, da je parket iz bambusa tako popularen, je tudi ta, da je lahko različno rezan, kar nam da na izbiro veliko različnih vzorcev.

Če si želite v svoj dom pričarati eksotično vzdušje, je parket iz bambusa zagotovo prava izbira. Poleg tega, da je trpežen, je tudi zelo enostaven za vzdrževanje in čiščenje.

Ne potrebuje druge nege kot samo občasno prebrisavanje z vlažno krpo. Paziti morate le, da ne uporabite agresivnih čistil in preveč mokre krpe, saj lahko vlaga škodi parketu.

Kljub temu da je dokaj trden, pa je še vedno zelo občutljiv. Zato je za njegovo obstojnost treba paziti.

Parketi te vrste so zato odsvetovani za uporabo v spalnici, oziroma v prostoru, kjer se pohištvo večkrat premika.

Svetuje se tudi, da se po tem parketu ne hodi s čevlji z visoko peto, težkimi škornji ali pa se ga pri hoji kako drugače obremenjuje.

Parket lahko poškodujejo tudi črepinje od razbitih krožnikov in kozarcev. Tudi zato se njegova uporaba odsvetuje v kuhinji.

Če potegnemo črto, težko rečemo, ali so bambusovi parketi boljši kot klasični. Je pa vsekakor poleg eksotičnosti mamljiva tudi cena parketa.

Čeprav bi pričakovali, da so ravno eksotične vrste parketa dražje, pa pri bambusovem ni tako. Ravno zaradi njegovega porekla ga lahko dobite zelo poceni, vendar je kvaliteta nekoliko vprašljiva.

Ne glede na to, za katero vrsto parketa se boste odločili, pa morate vedeti, da bo parket služil svojemu namenu samo, če bo pravilno položen.

Priprava na polaganje parketa

Prva stvar, ki jo morate narediti, še preden se lotite polaganja parketa, je, da pripravite podlago.

Najprej jo je treba natančno očistiti. Ko ste odstranili vidne ostanke lepila in stare obloge, jo še posesajte. Podlaga mora biti tudi ravna in trdna.

Če se vam zdi, da estrih ni dovolj trden, ga lahko utrdite s predpremazom. 

Podlaga mora biti tudi suha, v prostoru pa ne sme biti vlage. Temperatura zraka med polaganjem mora biti 15 do 20 stopinj. 

Najboljše je, da za pomoč pokličete parketarstvo. Izkušen mojster vam bo po pregledu prostora svetoval, kateri parket je najboljši za vas in kakšen način polaganja vam svetuje.

Če ste se odločili, da je najboljše, da vam parket polaga parketarstvo, boste še najbolj brez skrbi, da bo vse narejeno kvalitetno.

Tudi če se boste polaganja lotili sami, vam bo zagotovo uspelo. Le paziti morate na nekaj korakov, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Ko imate podlago očiščeno in pripravljeno, morate določiti smer polaganja. To je odvisno tudi od tega, kakšen parket boste uporabili.

Polagate lahko naravnost ali pa v različne vzorce. Najbolj popularen vzorec je ribja kost ali pa kocka.

Parketi se lahko položijo na več načinov, najbolj pa so popularni:

  • polaganje gotovega parketa z lepljenjem
  • polaganje gotovega parketa brez lepljenja
  • polaganje neobdelanega parketa

Polaganje gotovega parketa z lepljenjem

Ta način je še najbolj razširjen, saj je zelo enostaven in se ga brez problema lahko lotite sami.

Z lopatko nanesete lepilo na podlago, čez pa položite parketno desko. Paziti morate le na to, da ob strani pustite vsaj 1 cm prostora, da lahko les v miru deluje. Režo boste kasneje pokrili z zaključno letvijo.

Tako nadaljujete v smeri, ki ste jo izbrali, in po vzorcu, ki ga želite imeti. Ko boste končali s polaganjem, pustite parket počivati vsaj 24 ur.

Vsaj en teden pa naj se parket varuje. To pomeni brez težke hoje in premikanja pohištva.

Polaganje gotovega parketa brez lepljenja

Gotovi parket se lahko polaga tudi brez lepljenja. Ta način je mogoče še lažji in hitrejši.

Polaga se s sistemom na klik, pri katerem se namesto lepila uporabi klik spoje, ki skupaj držijo lesene deske.

Preden se lotite polaganja, pa morate na podlago položiti dodatno podlogo, kot na primer filc ali pa pluto. To bo preprečilo nepotrebno škripanje.

Parketi so obstojna talna obloga

Polaganje neobdelanega parketa

Ta način polaganja je enak, kot pri gotovem parketu z lepilom. Razlika je le v tem, da ga je treba na koncu še obdelati.

Ko je parket položen, ga pustimo počivati nekaj dni, da se lepo usede. V tem času ne hodimo po njem, niti ga drugače ne obremenjujemo.

Če smo ga pustili počivati vsaj en teden, lahko nadaljujemo z obdelavo:

  • Brušenje parketa – ker mora biti zbrušeno natančno, svetujemo, da uporabite brusilni stroj. Ko ste parket temeljito očistili, ga lahko zbrusite z grobim brusnim papirjem, nato pa še bolj natančno s strojem. Na koncu parket posesamo in očistimo.
  • Lakiranje – najprej nanesemo osnovni lak, ko se posuši, parket na grobo zbrusimo in nanesemo še končni lak.
  • Oljenje parketa – ko ste parket zbrusili in očistili, nanj enakomerno nanesite olje. Lahko s čopičem, lahko pa si pomagate s strojem. Najbolj se obnesejo parketi, ki so oljeni z naravnimi olji z dodanim voskom.

 Pogosta vprašanja

Ali so parketi pametna izbira?

Da. Če boste za svojo novo talno oblogo izbrali parket, vam ne bo žal. Je zelo trpežen in dolgo obstojen, hkrati pa daje pridih narave in domačnosti. Čeprav se ga odsvetuje v kuhinji in kopalnici, se v vseh ostalih prostorih odlično obnese.

Kako se parketi vzdržujejo?

Vzdrževanje parketa se začne že med polaganjem, saj mora biti temperatura v prostoru 15 do 20 stopinj, vlažnost pa okrog 50 %. Ko je parket položen, ga morate pustiti, da počiva kakšen dan ali dva, nato pa se vsaj nekaj časa odsvetuje težja obremenitev. Da ga še bolje zaščitite, uporabite preproge, pod stole in mize pa nastavite drsnike.

Kakšne prednosti prinašajo parketi?

Parket ima veliko prednosti pred drugimi talnimi oblogami. Je zelo trpežen in enostaven za polaganje in vzdrževanje. Ker je les naraven material, je lepo dihljiv, hkrati pa topel in domač. Prednost parketa je tudi v tem, da ga lahko polagamo na različne načine, s tem pa ustvarimo moderen videz.

Kakšne so cene parketov?

Cena parketa je odvisna od več dejavnikov. Parketi, ki so iz kvalitetnega in eksotičnega lesa, stanejo več. Cena je odvisna tudi od tega, ali ga boste polagali sami ali pa boste za pomoč poklicali parketarstvo. Najcenejši je gotovi parket, ki se ga polaga s klik sistemom.

Urednistvo

Next Post

Bodite pozorni na čustveno prenajedanje!

Thu May 13 , 2021
Najbolj so v uporabi <a href="https://parketarna-jager.si/sl/domov">parketi</a> iz kvalitetnega lesa, kot je oreh, javor in bukev. Zadnje čase pa vedno več priložnosti dobiva tudi parket iz bambusa. Ljudje smo po naravi radovedni, zato se vedno, ko pridemo na obisk, najprej razgledamo po stanovanju.  Zanima nas, kakšno opremo imajo gostitelji, kakšne zavese krasijo okna [...]
čustveno prenajedanje

Morda vas zanima tudi...