Potencialni zapleti pri prenovi mansarde

Prenova mansarde je lahko precej enostaven, celo zanimiv in vznemirljiv projekt, ki odpira možnost za čudovit končni rezultat. Kaj lahko pa se zgodi, da se bodo dela zaradi nekaterih komplikacij zavlekla, morda pa bodo nastali tudi znatni stroški. Na kaj je treba biti pri takšnem projektu posebej pozoren?

Največ pozornosti gotovo terjajo večji posegi. Mansarda zahteva dobro toplotno in zvočno izolacijo, kar je pogosto največji poseg v obstoječi prostor. Podstrešni prostori so le redko dobro izolirani, običajno pa izolacije sploh ni, tako da adaptacija mansarde zahteva izvedbo kompletnih del na tem področju. Večinoma se pri tem odločimo za suhomontažno izvedbo z uporabo razpoložljivih izolacijskih sistemov. Ta rešitev je nadvse enostavna, hitro izvedena in tudi cenovno ugodna. Kje je potencial za zaplete? Predvsem pri izzivih, ki jih predstavlja za izolacijo ostrešje. Vse je odvisno od tega, s kakšno konstrukcijo imamo opravka, lahko da bodo posegi čisto enostavni, morda pa se bodo zelo zakomplicirali. Nadalje toplotna izolacija pomeni nevarnost nastanka toplotnih mostov, če ni izvedena pravilno, v vsakem primeru pa je dobro ciljati na optimalno učinkovitost.

Zvočna in toplotna izolacija običajno ne posegata v nosilno konstrukcijo stavbe, lahko pa se ta problem pojavi pri drugih prilagoditvah. Pogosto želimo na primer preurediti dimenzije in obliko podstrešnih prostorov, morda celo zgraditi nove nosilne stene. V tem primeru je prenova mansarde takoj bistveno kompleksnejša, saj prilagoditve nosilne konstrukcije že zahtevajo gradbeno dovoljenje in tudi nasploh terjajo več pozornosti. Zvočna in toplotna izolacija ter nekatera druga dela so lahko izvedena suhomontažno, postavitev nosilnih elementov pa bo verjetno zahtevala druge rešitve. To so že večji projekti, pri katerih so določeni zapleti seveda pričakovani. Če znamo te pričakovati in predvideti, se jim lahko izognemo, v nekaterih primerih pa to ne bo mogoče. Pomembno je, da prenovo mansarde pravočasno in natančno načrtujemo, da nas ne bodo takšni zapleti presenetili sredi dela.

Urednistvo

Next Post

Poslovna inteligenca je še kako dobrodošla v našem poslu

Tue Aug 7 , 2018
<a href="http://www.evromojster.si/mansarde.html">Prenova mansarde</a> je lahko precej enostaven, celo zanimiv in vznemirljiv projekt, ki odpira možnost za čudovit končni rezultat. Kaj lahko pa se zgodi, da se bodo dela zaradi nekaterih komplikacij zavlekla, morda pa bodo nastali tudi znatni stroški. Na kaj je treba biti pri takšnem projektu posebej pozoren? Največ pozornosti gotovo terjajo [...]
poslovna inteligenca