Ročne kosilnice na nitko

Kosilnice na nitko Husqvarna so zelo priljubljene, saj so majhne, lahke in zelo uporabne. Uporabljajo se na bolj gosto zaraščenih področjih, senožetih in tam, kjer je zelo slaba dostopnost in neraven teren s polno kamenja. Kljub temu pa jih brez težav uporabljamo tudi na običajnih vrtovih, kjer ne potrebujemo estetskega rezultata košnje. Večinoma so tako imenovane nitkarice Husqvarna sestavljene iz ravnega, togega vodila z držali, ki ima na zgornji strani lahek dvotaktni motor na mešanico, spodaj pa se priključi nitkarsko glavo ali pa trikrako koso za košnjo bolj zahtevnih predelov. 

Tovrstne kosilnice na nitko pa imajo eno pomembno slabost, ki odvrača uporabnike od predolge košnje z njimi. Kljub temu, da so precej lahke, se po parih urah košnje človek zelo utrudi pri delu z njimi. Ker se kosilnice na nitko celo veliko uporablja tudi pri čiščenju področij okoli cest in železnic, kjer je teren zahteven in naklon terena velik, je potrebno poskrbeti za rešitev problema utrujenosti. Tako je kmalu po iznajdbi običajne kosilnice na nitko nastala še nahrbtna kosilnica. Pri nahrbtni kosilnici je glavna prednost ta, da se motor in pogonski sklop oprta na hrbet kot nahrbtnik, kosilna glava pa je preko gibljivega sklopa povezana z njim. Tako je nahrbtna kosilnica bistveno bolj primerna za dolgotrajno delo s tovrstno motorno koso, saj pri njej držimo le ročaje z glavo za košnjo.

Poleg tega pa ima lahko nahrbtna kosilnica zaradi načina nošenja tudi nekoliko močnejši motor ali pa večji rezervoar. Kot taka je tovrstna motorna kosa Husqvarna zelo primerna za delo na zaraščajočih se področjih, kjer poleg plevela najdemo tudi grmovnice. V tem primeru je seveda nitka premalo za uspešno košnjo in na nahrbtno kosilnico se zato raje natakne trikraki nož. Debelejše grmovje pa včasih zahteva tudi uporabo krožne žage iz kaljenega jekla, narejene posebej za ta namen.

Urednistvo

Next Post

Polnjenje klime – hitro, učinkovito in ugodno

Tue Jul 30 , 2019
Kosilnice na nitko Husqvarna so zelo priljubljene, saj so majhne, lahke in zelo uporabne. Uporabljajo se na bolj gosto zaraščenih področjih, senožetih in tam, kjer je zelo slaba dostopnost in neraven teren s polno kamenja. Kljub temu pa jih brez težav uporabljamo tudi na običajnih vrtovih, kjer ne potrebujemo estetskega [...]
Polnjenje klime – hitro, učinkovito in ugodno