Učinkovito ogrevanje stanovanja

Kateri ogrevalni sistemi ponujajo najboljšo učinkovitost? Če upoštevamo izkoristek in porabo na dolgi rok, ne ostane veliko možnosti – verjetno bo najboljša izbira ogrevanje z nizkoenergijskimi grelnimi telesi, ki pridobivajo energijo iz toplotne črpalke ali električnega omrežja.

Za zelo varčno veljata talno in stensko gretje. Z grelnimi elementi, ki so razporejeni na večji površini, je namreč možno lažje ogreti velik prostor. Ni izgub, ki so značilne za radiatorje – če ogrevamo le na eni točki, se tam zrak bolj ogreje, medtem ko je temperatura v prostoru še vedno precej nizka. Talno oziroma stensko gretje pa lahko zagotovi prijetno temperaturo po celem prostoru, pri tem pa ne zahteva posebej visokih temperatur delovanja. Že pri nižjih temperaturah ogrevanja bo tak sistem zagotovil prijeten občutek v prostoru, saj bo zrak enakomerno ogret. To pomeni, da je talno oziroma stensko gretje zelo učinkovito, še posebej če upoštevamo še nizko porabo, ki jo ima tak sistem. Gotovo gre za odlično izbiro za tiste, ki se nadejajo predvsem optimalne učinkovitosti svojega ogrevalnega sistema.

Veliko pa je seveda odvisno tudi od vira energije, ki napaja grelna telesa. Na dolgi rok je najcenejši toplovodni sistem s toplotno črpalko, a v tem primeru v izhodišču o stroških odločajo vodovodne inštalacije, pa tudi črpalke so zelo drage. Prav tako lahko vodovodne inštalacije omejijo možnosti, ki jih imamo pri vgradnji talnega oziroma stenskega ogrevanja. Na to moramo pravočasno pomisliti, v nasprotnem primeru bodo potrebni dragi, zahtevni in zamudni gradbeni procesi. Seveda pa so lahko vodovodne inštalacije tudi brez posebnih prilagoditev povsem primerne za vgradnjo takšnega sistema ogrevanja.

Druga možnost pa je električno ogrevanje, ki v izhodišču zahteva zelo nizko investicijo, pa tudi na dolgi rok je z odličnim izkoristkom grelnih teles zelo varčno in poceni. S tem se kosa tudi z učinkovitimi toplotnimi črpalkami in v mnogih primerih celo prevlada.

Urednistvo

Next Post

Zaščita blagovne znamke v Sloveniji

Wed Jun 5 , 2019
Kateri ogrevalni sistemi ponujajo najboljšo učinkovitost? Če upoštevamo izkoristek in porabo na dolgi rok, ne ostane veliko možnosti – verjetno bo najboljša izbira ogrevanje z nizkoenergijskimi grelnimi telesi, ki pridobivajo energijo iz toplotne črpalke ali električnega omrežja. Za zelo varčno veljata talno in <a href="http://sanitar.si/talno-in-stensko-ogrevanje.html"> stensko gretje</a> . Z grelnimi elementi, ki so razporejeni [...]
Registracija blagovne znamke v Sloveniji