Vrste spletnega gostovanja

Spletno gostovanje (ang. Web Hosting) pomeni, da zakupimo prostor na strežniku. Strežnik (ang. Server) je računalniški sistem, ki povezuje med seboj posamezne računalnike. Govorimo lahko tudi o programu, pri čemer je ključno prenašanje informacij z računalnika na računalnik po svetovnem spletu.

Spletni strežnik informacije shrani, obdela in pošlje naprej preko različnih komunikacijskih protokolov, kot je na primer HTTP. Ko želimo torej nekaj deliti na spletu, za to uporabimo spletno gostovanje na spletnem strežniku. Zakup prostora na strežniku lahko uredimo na različne načine.

Deljeno gostovanje spletnih strani

V tem primeru zakupimo prostor na strežniku, ki ni samo naš. Na njem se lahko nahajajo spletne strani drugih uporabnikov. Tovrstno spletno gostovanje ni zahtevno, saj ga zakupimo pri ponudniku, ki ureja stvari za nas. Prav tako je ta oblika ravno zaradi deljenega gostovanja poceni. Za začetnike pri iskanju spletnega gostovanja je to najboljša in najbolj optimalna rešitev.

Gostovanje v oblaku: Dandanes se vse več informacij shranjuje v t. i. oblaku. Ključni prednosti sta nadgrajevanje prostora po potrebi in prilagodljivi stroški. Oblak je sistem večih strežnikov, ki poskrbi, da bodo informacije na spletu vedno na voljo. Največja rana oblakov je skrb za varnost, saj do oblaka lahko pridemo po večih poteh, preko več strežnikov, kar poveča možnost hekerskih vdorov in napadov.

VPS gostovanje

Za podjetja in razvijalce in kompleksnejše spletne trgovine je najbolj primerno VPS spletno gostovanje. Pri njem zakupimo lasten del strežnika. V praksi to izgleda tako, da se programsko loči posamezne dele strežnika, ki imajo še vedno skupne sistemske vire (spomin, moč), vendar omogočajo uporabniku več svobode – uporabnik lahko uporablja, programira, razvija, priredi strežnik tako, da odgovarja samo njemu, kar v primeru deljenega gostovanja ne gre. Ker nudijo VPS gostovanja več prilagodljivosti, so tudi dražja, navadno stanejo nekaj 10 € mesečno.

Pri VPS gostovanju zakupimo lasten del prostora na strežniku

Pri VPS gostovanju zakupimo lasten del prostora na strežniku

Namensko spletno gostovanje

Ko zakupimo celotni strežnik zase, govorimo o namenskem strežniku. S tem pridobimo vse vire, kjer se sami odločamo, kaj želimo (hitrost povezave, moč, delovni spomin, hrambo). Namenskega gostovanja se ponavadi poslužujejo velika podjetja, ki imajo veliko spletnega prometa. Ta vrsta spletnega gostovanja nudi uporabniku največ, vendar zahteva od njega veliko znanja in denarja. Cene vzdrževanja in samega gostovanja so visoke, zato se je dobro pozanimati, če svojim potrebam ne moremo zadostiti s kakšno drugo ponudbo spletnega gostovanja.

Reseller gostovanje

Ključna je prodaja prostora na strežniku. To spletno gostovanje je namenjeno tistim, ki imajo svoje naročnike. Tem naročnikom lahko potem strežniški prostor ponovno ponujajo v oblikah deljenega, VPS ali namenskega gostovanja. Ponudnikom torej ni potrebno dajati naročnikom svojih strežnikov, ampak jih zakupijo drugje in potem stranke gostujejo na njih. Največkrat bomo med ponudniki reseller gostovanj naleteli na agencije, ki tržijo postavljanje oz. vzdrževanje spletnih strani.

Kolokacija

Ne gre za spletno gostovanje, ampak najem prostora. Za strežnike moramo skrbeti tudi fizično – prisoten električni tok, skrb za temperaturo, varnost pred požari in ostalimi naravnimi nesrečami … Ker je za to potrebnega nekaj dela, se podjetja odločijo, da bodo svoje strežnike postavila pri podjetju, ki nudi kolokacijo strežnika. Tako se to podjetje zaveže, da bo poskrbelo za nemoteno delovanje strežnikov, kar se tiče zunanjih vplivov.

SSL certifikat za spletno gostovanje

Ko imamo urejeno domeno in gostovanje spletne strani, je potrebno poskrbeti še za SSL certifikat. Včasih nas računalnik opozori, da spletna stran ni varna, kar v praksi pomeni, da nima nameščenega SSL certifikata. Že na prvi pogled pa lahko varnost strani opazimo, če se začne njen spletni naslov s https in ne samo s http.

SSL certifikat omogoča kodiran oziroma šifriran prenos podatkov

SSL certifikat omogoča kodiran oziroma šifriran prenos podatkov

Če certifikat ni nameščen, lahko kdor koli do podatkov dostopa hitro in preprosto. Varnost se zagotovi z vidika avtentikacije, integritete in zaupnosti. Podatki se med prenašanjem ne spreminjajo, so zaščiteni, prenašajo pa se zgolj med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Nevarnosti so predvsem v možnosti spreminjanja ali brisanja podatkov, ko SSL certifikat ni nameščen. Poleg tega varno oz. nevarno spletno stran prepoznajo tudi uporabniki. Nekateri iskalniki jih tudi opozorijo, če stran ni zaščitena, kar pomeni, da stranka/obiskovalec lahko izgubi zaupanje v verodostojnost spletne strani.

Postopek spletnega gostovanja

V praksi izgleda uresničitev ideje o izdelavi in trženju izdelka ali storitve na spletu tako: Najprej se odločimo, katero domeno bomo uporabljali – kakšen domač naslov bomo imeli na spletu, ki je edinstven in razmeroma preprost, da si ga bodo obiskovalci lahko zapomnili. Nato domeno zakupimo za določen čas pri izbranem ponudniku. Ta ponudnik se v nadaljevanju z nami dogovori glede na potrebe, kakšno spletno gostovanje se bo uporabilo (deljeno, VPS, namensko ali reseller).

Urednistvo

Next Post

Pestra ponudba pohištvenih ročajev in nogic za vsak element pohištva

Wed Jun 23 , 2021
Spletno gostovanje (ang. Web Hosting) pomeni, da zakupimo prostor na strežniku. Strežnik (ang. Server) je računalniški sistem, ki povezuje med seboj posamezne računalnike. Govorimo lahko tudi o programu, pri čemer je ključno prenašanje informacij z računalnika na računalnik po svetovnem spletu. Spletni strežnik informacije shrani, obdela in pošlje naprej preko [...]
Pestra ponudba pohištvenih ročajev in nogic za vsak element pohištva

Morda vas zanima tudi...