Želite namestiti parket in uporabljati talno gretje? Pomembna je prava izbira!

Ni prav vsak parket primeren za to, da ga uporabljamo v sobah, kjer ogrevamo na talno gretje, torej sistem ogrevanja pri katerem pod položen dekorativni pod namestimo sistem cevi, po katerih se pretaka topla voda, ki nato preko poda s pomočjo toplotnega toka ogreva zrak v prostoru. Da se lahko ta proces energetsko učinkovito izvede pa je najbolj pomembno to, da je uporabljena primerna obloga, kar pa na žalost klasični parket ni.

Da bi se rešili tega problema so razvili nov gotov parket, ki je primeren za to, da se uporablja skupaj s talnim ogrevanjem. Razlog za to je ta, da sta uporabljeni dve vrsti lesa, ki omogočata učinkovito prevajanje toplote, prav tako pa estetski izgled, ki ga ponuja klasični parket.

Gotov parket se namešča nekoliko drugače kot klasični parket in sicer tako, da se spodnjo plast lesa prilepi na prej pripravljeno podlago, ki lesene deske ločuje od sistema za talno ogrevanje. Gotov parket je lahko nekoliko cenejši, saj se ne uporablja celotne deske iz masivnega lesa, temveč se volumen dopolni z nekoliko cenejšim lesom.

Za tiste, ki pa se odločijo za klasični parket pa je to gotovo nekaj, na kar se do neke mere plačuje premijo. Predvsem se to kaže s tem, da je proces polaganja nekoliko dražji in bolj časovno obsežen, saj moramo vsako posamezno desko združiti s prejšnjo in pri tem paziti na enakomeren pritisk in razmak desk, da lahko na koncu dosežemo popolne zaključke. Pomembno je, da tako klasični kot tudi gotov parket zaključen z dodatkom lesenih oblog v barvi, ki je komplementarna barvi našega parketa, torej izberemo primerno temne oziroma svetle zaključke. Če želimo nekoliko prihraniti pri stroških, še posebej, če smo se odločili za klasični parket lahko obrobe namestimo in nalepimo sami.

Urednistvo

Next Post

Kateri računalnik izbrati za poslovno uporabo?

Tue Dec 24 , 2019
Ni prav vsak parket primeren za to, da ga uporabljamo v sobah, kjer ogrevamo na talno gretje, torej sistem ogrevanja pri katerem pod položen dekorativni pod namestimo sistem cevi, po katerih se pretaka topla voda, ki nato preko poda s pomočjo toplotnega toka ogreva zrak v prostoru. Da se lahko [...]
HP ZBook