Napredni materiali za živilsko embalažo

Pri delu z živili se posvečamo različnim prioritetam, pogosto smo tudi zelo zahtevni, kar pomeni, da mora biti embalaža za živila zelo dobro prilagojena svojemu namenu. Predvsem pazimo na to, da je embalaža varna za stik s hrano, kar je kritičnega pomena predvsem pri embalaži, ki je namenjena dolgotrajnemu shranjevanju. A v prav vsakem primeru moramo pomisliti na cel spekter odlik, ki jih od take opreme pričakujemo, zanemariti pa ne smemo niti najmanjših detajlov.

Embalaža iz stiroporja

Stiropor je lahko izjemno posrečen material za izdelavo živilske embalaže. Ti izdelki so pogosto zelo napredni, predvsem so premišljeno oblikovani in kakovostno izdelani, tako pa ponudijo celovito zbirko prepričljivih prednosti. Nič čudnega, da se embalaža iz stiroporja uporablja tudi v zahtevnem gostinskem okolju, pravzaprav ravno pri zahtevnejših uporabnikih prednosti takšne embalaže najbolj izstopajo.

Kaj ponuja embalaža iz stiroporja? Glavna prednost teh izdelkov je gotovo odlična toplotna regulacija oziroma izolacija. Stiropor je dober izolator, kar v praksi pomeni, da lahko s takšno embalažo obdržimo hladno hrano hladno, toplo pa toplo. Ravno zato je takšna embalaža priljubljena izbira gostincev, ki ponujajo dostavo hrane.

Plastična embalaža

Zelo veliko možnosti pri pakiranju živil ponuja plastika. Nekateri plastični materiali so zelo vsestranski, to je recimo BOPP folija, ki se lahko uporabi za pakiranje vseh mogočih živil, včasih tudi za izdelavo drugih vrst embalaže. V vsakem primeru je BOPP folija varna za stik z živili in omogoča enostavno uporabo, za nameček je tudi precej poceni. To pomeni, da je pametno imeti takšno folijo vedno pri roki. Tudi BOPP folija je priljubljena izbira v zahtevnem gostinskem okolju.

Iz plastičnih mas pa so izdelane tudi mnoge druge vrste embalaže. Vsi poznamo vsestranske plastične posodice za shranjevanje hrane, verjetno tudi raznovrstno plastično embalažo za enkratno uporabo. Takšne rešitve so lahko zelo posrečene, niso pa uporabne v prav vsakem primeru.

Urednistvo

Next Post

Kako izkoristiti notranja vrata kot arhitekturni dodatek domu

Sat Jan 18 , 2020
Pri delu z živili se posvečamo različnim prioritetam, pogosto smo tudi zelo zahtevni, kar pomeni, da mora biti embalaža za živila zelo dobro prilagojena svojemu namenu. Predvsem pazimo na to, da je embalaža varna za stik s hrano, kar je kritičnega pomena predvsem pri embalaži, ki je namenjena dolgotrajnemu shranjevanju. [...]
notranja vrata