Postopki pridobitve pravic intelektualne lastnine

Da bi lahko s svojo intelektualno lastnino upravljali brez skrbi in brez možnosti zlorabe, je treba pridobiti pravice, ki nam omogočajo ekskluzivno uporabo zaščitenih vsebin. Na podlagi te zaščite lahko tudi ukrepamo, če ugotovimo kakšne kršitve. Bo pa treba intelektualno lastnino pravočasno in dobro zaščititi – na srečo v večini primerov zadostuje že enostaven postopek in plačilo dokaj ugodne pristojbine.

Registracija blagovne znamke

Najpogostejša oblika zaščite intelektualne lastnine je blagovna znamka. Ta pokriva različne vsebine, najbolj značilne so grafične podobe, na primer logotipi in drugi prepoznavni znaki, pa tudi slogani, napisi, razni grafični elementi in celo zvočni zapis. V vsakem primeru poteka registracija blagovne znamke na enak način, postopek pa se v celoti opravi na uradu za intelektualno lastnino. Pripraviti moramo prijavo, ki že vsebuje vse potrebne detajle o vsebinah, ki jih želimo zaščititi. Pomembno je torej predvsem to, da imamo vsebine dobro opredeljene in na voljo v formatu, ki se zahteva. Poleg tega pa registracija blagovne znamke zahteva tudi opredelitev vrste znamke in področja zaščite, na kar se je treba pravočasno prijaviti.

Prijava patenta

Patenti ščitijo ideje, izume in rešitve, ki se uporabljajo predvsem v gospodarstvu in industriji. Postopek je primerljiv kot pri blagovnih znamkah, a v nekaterih korakih nekoliko bolj kompliciran, zato je priporočljivo, da ga izvede patentni zastopnik. To je strokovnjak, ki bo z zahtevami na uradu za intelektualno lastnino bistveno bolj elegantno opravil. Patentni zastopnik lahko v celoti prevzame postopek pridobitve patenta, lahko pa pomaga le z nasveti in usmeritvami. Podobno kot pri blagovnih znamkah je treba pri prijavi patenta dobro opredeliti vsebine, ki jih želimo zaščititi, s tem da je lahko to večji izziv, saj ne gre le za grafično podobo. Patentni zastopnik pomaga pri takšnih in drugačnih zagatah ter s tem zagotovi kar se da ugodno in uspešno vložitev prijave.

Urednistvo

Next Post

Skrb za okrasno rastlinje

Sun Nov 3 , 2019
Da bi lahko s svojo intelektualno lastnino upravljali brez skrbi in brez možnosti zlorabe, je treba pridobiti pravice, ki nam omogočajo ekskluzivno uporabo zaščitenih vsebin. Na podlagi te zaščite lahko tudi ukrepamo, če ugotovimo kakšne kršitve. Bo pa treba intelektualno lastnino pravočasno in dobro zaščititi – na srečo v večini [...]
Skrb za okrasno rastlinje