Kako poskrbeti za blagovno znamko?

Zaščita blagovne znamke je z registracijo le preventiva, ki sicer lahko odžene poskuse zlorabe, a jih v resnici ne more preprečiti. Že na začetku moramo omeniti, da je registracija blagovne znamke vsekakor pravi prvi korak pri zaščiti intelektualne lastnine (če vsebina seveda odgovarja lastnostim znamke, morda bo boljša izbira patent ali druga oblika intelektualne lastnine), a s tem se delo še ne konča. Za zaščito intelektualne lastnine moramo skrbeti tudi po tem, ko pridobimo formalno zaščito blagovne znamke, patenta ali druge oblike.

V nekaterih primerih lahko odgovornost za zaščito intelektualne lastnine prenesemo na drugo osebo, to je lahko recimo patentni zastopnik za patente. Ta oseba ima nalogo ugotavljati morebitne zlorabe, saj za to ni uradnih služb, urad za intelektualno lastnino se ne ukvarja z odkrivanjem prekrškov, pa tudi za sankcioniranje morda ne bo pravi naslov. Učinkovita zaščita blagovne znamke torej vključuje kar nekaj postopkov, predvsem pa veliko znanja in dobre orientacije v pravnih postopkih s tega področja. Spet se izkaže, kako dragocen je lahko patentni zastopnik ali drug strokovnjak za intelektualno lastnino.

Svojo blagovno znamko moramo varovati sami. V primeru, da zaznamo zlorabo, je treba znati pravilno postopati. Z registracijo znamke pridobimo določene pravice, ki jih lahko nato uveljavljamo pri uradu za intelektualno lastnino – ta sicer ni pristojen za izvajanje kazenskih ukrepov, lahko pa usmerja do pravega naslova in sodeluje z ustanovami, ki zadevo prevzamejo. Učinkovito zaščito blagovne znamke zagotavljajo ukrepi drugih organov, predvsem tržnega inšpektorata, policijske ter finančne uprave. Najbolje bo, da te postopke opravi patentni zastopnik ali drug zastopnik za intelektualno lastnino, saj gre lahko za precej kompliciran proces. Predvsem pa je treba zbrati in predstaviti dokaze o ugotovljenih kršitvah, kot tudi dokaze o pridobljenih pravicah, ki jih želimo uveljavljati. Bolje je ravnati preventivno in kršitve vnaprej preprečiti, a to ni vedno mogoče.

Urednistvo

Next Post

Plinska peč ogreva prostore z najčistejšim gorivom

Sun Nov 4 , 2018
<a href="http://www.patent.si/blagovna-znamka">Zaščita blagovne znamke</a> je z registracijo le preventiva, ki sicer lahko odžene poskuse zlorabe, a jih v resnici ne more preprečiti. Že na začetku moramo omeniti, da je registracija blagovne znamke vsekakor pravi prvi korak pri zaščiti intelektualne lastnine (če vsebina seveda odgovarja lastnostim znamke, morda bo boljša izbira patent ali druga oblika [...]
plinska peč