Vse za uspešen začetek spletnega poslovanja

Kdor se šele zdaj pripravlja na začetek spletnega poslovanja, bo že pri prvem koraku v digitalni svet bržkone naletel na konkurenco, ki svojega deleža spletnega občinstva ne bo želela izpustiti iz rok.
Pomembno je torej, da že v začetku navdušimo in prepričamo – to je dober nastavek za kasnejše poslovne uspehe, saj bo veliko lažje poslovati s priljubljenim in dobro obiskanim spletiščem kot pa z neznano spletno stranjo.

Spletna stran

Izdelava internet strani je gotovo prvi in najbolj odločilni korak na začetku spletne poslovne poti. Ravno na ta način oblikujemo spletno predstavitev, ki bo učinkovita in uspešna. Najbolje je, da za izdelavo strani najdemo strokovnjaka, ki bo uspel izdelati odlično delujočo in vizualno privlačno predstavitev. Na srečo je izdelava internet strani v ponudbi številnih spletnih agencij, med katerimi se gotovo skrivajo pravi strokovnjaki, ki bodo zagotovili odličen končni izdelek. Pomembno je, da v tem koraku ne skoparimo – gre za ključno odločitev, zato je edino smiselno izbrati zanesljivega in kakovostnega ponudnika. Izdelava internet strani lahko odpira ali pa zapira možnosti za dolgoročni uspeh pri spletnem poslovanju.

Profesionalna izdelava spletnih strani

Dobra spletna stran je nujna za prav vsako podjetje, tudi za tista podjetja, ki sploh ne poslujejo preko spleta. Ravno preko spleta namreč iščejo podatke praktično vsi interesenti za razne izdelke in storitve, po nekaterih statistikah se preko spleta pred nakupom informira več kot 90% kupcev. To pomeni, da je pametno potencial širne spletne publike tudi izkoristiti, še posebej če imamo možnost preko spleta svojo ponudbo dobro predstaviti in morda ponuditi celo kakšno dodano vrednost. Za vse to poskrbi profesionalna izdelava spletnih strani, za kar zaposlimo izkušene strokovnjake.

Pomembno je, da pripravimo dobro spletno predstavitev. Gotovo imamo opravka s konkurenco, ki se na enak način predstavlja spletnemu občinstvu. Konkurenčni smo lahko le z dobrim spletiščem, ki bo prepričalo obiskovalce. Tu se izkaže prednost profesionalne izdelave, ki se začne že z načrtovanjem samega pristopa k vzdrževanju spletne prisotnosti. Izdelava spletnih strani pri večjih agencijah zajema ključne korake, ki nimajo nujno veliko opraviti s samo tehnično izvedbo, temveč vključujejo preverjanje konkurence in načrtovanje splošnega pristopa. Seveda pa tudi sama izdelava spletišča zelo močno odloča o končnem učinku, zato je ne smemo prepuščati naključju.

Med zahtevnejšimi storitvami je lahko že izdelava spletnih trgovin. Čeprav dandanes lahko brez težav naletimo na neštete spletne trgovine, med katerimi mnoge niso prav nič napredne, je dobra spletna trgovina zelo zahtevna za izdelavo. To delo je pametno zaupati izkušenim strokovnjakom, ki lahko ponudijo celovito storitev. Ne pozabimo, da imamo opravka z občutljivimi podatki in zahtevnimi postopki – predvsem s tem mislimo na obdelavo osebnih podatkov in upravljanje uporabniških računov ter procesiranje plačil in sprejemanje bančnih podatkov.

Izdelava spletnih trgovin je v tem oziru zelo zahtevna, saj bo treba pripraviti rešitev za zanesljivo in varno procesiranje plačil, kar ni enostavno. Prav tako imamo pogosto opravka z zahtevnimi vsebinami, recimo z velikim številom izdelkov z opisi in slikami, z rednim osveževanjem zalog, s procesiranjem naročil, izdajanjem računov … Izdelava spletnih trgovin vključuje načrtovanje celotnega sistema, temu pa bodo kos le zanesljivi in izkušeni izvajalci.

Seveda so pri kakovostnih ponudnikih na voljo tudi druge spletne rešitve. Posebej široko izbiro imajo tisti, ki iščejo po meri prilagojene spletne ali namizne aplikacije, saj programiranje omogoča izdelavo zelo prilagojenih funkcionalnosti. Prav tako pa lahko med spletne rešitve štejemo grafično oblikovanje, optimizacijo spletnih strani, spletno oglaševanje in podobne storitve.

Na voljo imamo različne ponudnike, tako samostojne programerje kot agencije, pri katerih je na voljo izdelava spletnih strani. Tako se ponudbe lahko tudi precej razlikujejo. Običajno je pametno izbrati ponudbo izkušenega in usposobljenega izvajalca z dobrimi referencami. Od takšnega ponudnika lahko pričakujemo dobro izkušnjo skozi cel postopek izdelave spletišča.

Ker se izdelava spletnih strani začne že z načrtovanjem, moramo izbrati prilagodljivega in odzivnega izvajalca, ki bo prevzel nadzor nad projektom in upošteval pričakovanja naročnika. Izdelava mora biti tehnično brezhibna, da bo spletna stran dobro delovala in jo bodo obiskovalci radi uporabljali. Prav tako je med prednostmi, ki jih ima profesionalna izdelava spletnih strani, dolgoročna podpora, ki vključuje vzdrževanje spletišča, lahko tudi nadgradnje, optimizacijo in oglaševanje.

Trženje

Že takoj po objavi spletišča na internetu pa je treba ponudbo predstaviti ciljni publiki in potencialne stranke povabiti k obisku. To lahko dosežemo na različne načine, med najbolj priljubljene pa se gotovo uvršča spletno oglaševanje, ki je v tej fazi tudi najbolj učinkovito.

Ne gre pričakovati, da bodo širne množice spletnega občinstva same od sebe drle na novo spletno stran. K temu jih bo treba spodbuditi, kar najlažje dosežemo z oglaševanjem. Spletno oglaševanje je še posebej učinkovito zato, ker je enostavno in tudi cenovno dokaj ugodno, oglase pa servira na vidnem mestu prav tistim, ki se za ponudbo zanimajo. Tako bo že takoj po objavi spletna stran tudi dobro obiskana – na ta način spletno oglaševanje zagotavlja dobre pogoje za uspešen začetek spletnega poslovanja.

Pravi medij za uspešno oglaševanje

V zadnjih letih je postal nadvse priljubljen viralni marketing, saj s pomočjo družbenih omrežij in drugih spletišč omogoča izjemen učinek za nizko ceno. Pravzaprav lahko povsem brezplačno dosežemo še bistveno širšo množico, kot jo lahko doseže Google AdWords oglas ali optimizacija spletnih strani. Cenik za viralni marketing ni določen, saj je težko predvideti delo in učinek za posamezen projekt. Prav zato to storitev precej redko srečamo v ponudbi agencij, ki se ukvarjajo s spletno promocijo – v zameno za plačilo naročniki običajno pričakujejo konkretne in predvidljive rezultate, prednost viralnega marketinga pa je prav v tem, da lahko prinese nepredvidljive uspehe.

 

Socialni marketing

Učinkovito promocijo za nizko ceno omogoča tudi socialni marketing, ki temelji na družbenih omrežjih. Ta sicer imajo večinoma svoje oglaševalske sisteme, ki so načeloma podobni kot Google AdWords in omogočajo enostavno CPC oglaševanje, a to ni glavna privlačna lastnost teh spletišč. Veliko bolj pomembno je to, da se na družbenih omrežjih vsakodnevno zadržuje veliko število potencialnih strank, s katerimi lahko neposredno ali posredno komuniciramo. Spet pa velja, da je tej storitvi težko postaviti ceno. A včasih ima tudi optimizacija spletnih strani cenik dokaj natančno oblikovan, enako velja za druge storitve, ki so po navadi povsem prilagojene posameznemu projektu, zato je mogoče tudi pri socialnem marketingu vnaprej predvideti okvirne stroške, če le imamo vsaj nekaj podrobnosti o projektu in o pričakovanih rezultatih. Spet je najbolje izkoristiti pomoč strokovnjakov s tega področja.

Pri oglaševanju imamo skoraj vedno isti cilj, z oglasnim sporočilom doseči ciljno publiko in spodbuditi interes za našo ponudbo. Lahko pa ta cilj dosegamo na različne načine, predvsem pa preko različnih medijev. Katera izbira je prava je v veliki meri odvisno od situacije, univerzalnih rešitev namreč ni. Lahko pa priporočimo nekatere načine oglaševanja, ki ponujajo zelo velik potencial. V zadnjih letih vsekakor izstopajo spletni oglasi, s katerimi lahko dosežemo zelo obsežno ciljno publiko.

V tem oziru se najbolje obnesejo Google oglasi, ki jih lahko serviramo uporabnikom Google iskalnika in njihovih drugih storitev. Poleg tega se Google oglasi pojavljajo tudi na pridruženih spletnih straneh, ki so del omrežja Google Ads. To pomeni, da imamo na voljo zelo širok doseg in lahko dosežemo tudi tiste uporabnike, ki večinoma obiskujejo manj znane in manjše spletne strani. S tem imajo Google oglasi v nekaterih nišah izjemno velik potencial, pa tudi za splošno oglaševanje jih lahko odlično izkoristimo.

Med spletnimi oglasi je doseg gotovo glavni adut, zelo veliko težo pa ima pogosto tudi možnost targetiranja ciljne publike. V tem izstopajo Facebook oglasi, ki so v mnogih primerih še bolj priljubljena opcija. Tudi Facebook ima izjemno veliko število uporabnikov, zato imamo na dosegu roke praktično neomejeno zalogo potencialnih strank. Te Facebook oglasi zelo učinkovito dosegajo, saj lahko kampanje prilagajamo glede na starost, spol in lokacijo, pa tudi glede na razne interese in druge informacije, ki jih uporabniki delijo na družbenem omrežju. V praksi so torej Facebook oglasi zelo učinkoviti in jih lahko izkoristimo za doseganje najboljših rezultatov.

Obstajajo tudi druge privlačne opcije, ki jih lahko dobro izkoristimo. V vsakem primeru pa velja, da ima oglaševanje v prvi vrsti potencial, dobrih rezultatov pa ne zagotavlja ob vsaki akciji. Za izvedbo dobre kampanje je pametno najeti strokovnjake, ki ponujajo kar najboljši končni rezultat.

Se lahko oglaševanja lotite kar sami?

Lahko, vendar boste slej kot prej naleteli na kup težav. V kolikor se boste optimizacije spletne strani lotili sami, se vam znajo pogosto pripetiti napake – v izogib napakam, priporočamo branje: https://spletnik.si/blog/seo-napake/.

Urednistvo

Next Post

Enostavna in hitra prodaja različnih nepremičnin na slovenski in tuji trg

Fri Nov 19 , 2021
Kdor se šele zdaj pripravlja na začetek spletnega poslovanja, bo že pri prvem koraku v digitalni svet bržkone naletel na konkurenco, ki svojega deleža spletnega občinstva ne bo želela izpustiti iz rok. Pomembno je torej, da že v začetku navdušimo in prepričamo – to je dober nastavek za kasnejše poslovne [...]

Morda vas zanima tudi...