Cena toplotne črpalke

Koliko bo treba odšteti za toplotno črpalko? Ker je prav cena en izmed glavnih pomislekov pred nakupom te opreme, se je pametno posvetiti točnim številkam. Je pa te težko pridobiti, saj imamo na izbiro različne izvedbe toplotnih črpalk, na ceno pa vplivajo tudi nekatere okoliščine. Brez težav lahko izpostavimo le nekatere cenejše izvedbe.

To je recimo toplotna črpalka zrak zrak, ki je zahvaljujoč enostavni zasnovi med najcenejšimi opcijami. Ta naprava je povsem primerljiva z običajno klimo, pravzaprav deluje na enak način. Čisto možno je najti napravo, ki ponuja tako gretje kot hlajenje, kar je lahko v nekaterih primerih zelo posrečena rešitev. Vsekakor pa je že iz te primerjave očitno, da je toplotna črpalka zrak zrak v izhodišču cenovno zelo ugodna. Ne bo se treba namreč ukvarjati s kakšno posebej drago opremo, prav tako ne bo veliko dela in stroškov z vgradnjo. Potrebujemo le preprosto zunanjo enoto, ki jo lahko v nekaterih primerih pritrdimo kar na objekt, pogosteje pa se namesti nekam na prosto. S tem je cena toplotne črpalke v izhodišču izredno ugodna, še posebej če jo primerjamo s stroški nakupa in vgradnje nekaterih drugih izvedb toplotnih črpalk. Čisto možno je, da stroški pri drugih izvedbah presežejo deset ali celo dvajset tisoč evrov, medtem ko bo toplotna črpalka zrak zrak morda na voljo zgolj za kakšnega tisočaka ali dva.

Končna cena toplotne črpalke je sicer odvisna od različnih faktorjev, tako da nikoli ne moremo že vnaprej podati točne cene, če nimamo vseh potrebnih podatkov. Pravo črpalko namreč izberemo glede na okoliščine in zahteve, prav tako moramo upoštevati lastnosti obstoječega ogrevalnega sistema. Morda bodo za uporabo takšne opreme potrebne velike prilagoditve, v nekaterih primerih pa bo veliko bolj smiselna izbira kakšnega drugega vira energije. Pogosto pa je cena toplotne črpalke povsem upravičena, tudi če je v izhodišču morda presenetljivo visoka.

Urednistvo

Next Post

Idealna temperatura v stanovanjskih prostorih

Wed Nov 20 , 2019
Koliko bo treba odšteti za toplotno črpalko? Ker je prav cena en izmed glavnih pomislekov pred nakupom te opreme, se je pametno posvetiti točnim številkam. Je pa te težko pridobiti, saj imamo na izbiro različne izvedbe toplotnih črpalk, na ceno pa vplivajo tudi nekatere okoliščine. Brez težav lahko izpostavimo le [...]
Idealna temperatura v stanovanjskih prostorih

Morda vas zanima tudi...