Zaščita blagovne znamke v Sloveniji

Kako dobro zaščito si lahko obetamo v primeru registracije blagovne znamke v Sloveniji? Ta postopek ponuja zaščito blagovne znamke pred morebitnimi zlorabami in na papirju določa pravice imetnika, v praksi pa je stanje pogosto nekoliko drugačno. O tem se je pametno pozanimati že pred registracijo znamke. Predvsem je treba ugotoviti, kaj lahko ukrenemo v primeru kršitev blagovne znamke, saj ravno za ta primer zaščita sploh velja.

Registracija blagovne znamke v Sloveniji

Postopek registracije znamke je pri nas precej enostaven in tudi relativno poceni, kar pomeni, da bodo to zaščito lahko pridobili tudi tisti, ki se s svojimi finančnimi sredstvi sicer morda ne morejo kosati z večjimi konkurenčnimi podjetji. To ustvarja določeno enakopravnost na konkurenčnem trgu, se pa razlike pokažejo pri uveljavljanju pridobljenih pravic.

Ugotavljanje kršitev blagovne znamke

Urad za intelektualno lastnino ne ne prevzema odgovornosti in tudi nima pristojnosti za ugotavljanje morebitnih kršitev pridobljenih pravic. To pomeni, da je vsak imetnik sam odgovoren za ugotavljanje morebitnih kršitev in za postopanje v primeru, da so kršitve odkrite. Potem pa se bo treba obrniti na pristojen organ, odvisno od tega, za kakšno kršitev pravzaprav gre. Urad za intelektualno lastnino sicer lahko pomaga, ukrepajo pa carinski organi, tržni inšpektorat in seveda policijska uprava oziroma uprava kriminalistične policije.

Ukrepi pri kršitvah

Registracija blagovne znamke v Sloveniji imetniku ponuja možnost ukrepov v primeru ugotovljenih kršitev. Na voljo so različni civilni, kazenski in upravni ukrepi, spet odvisno od tega, v kakšnih okoliščinah je ugotovljena kršitev blagovne znamke. V vsakem primeru pa se takoj prepreči nadaljnja zloraba zaščitene blagovne znamke, običajno se tudi uniči blago oziroma materiali, ki so vključeni v kršitev. Lahko se zahteva tudi povrnitev škode, če je to možno ugotoviti.

Kazenske ukrepe določa kazenski zakonik, ki navaja različna kazniva dejanja na področju intelektualne lastnine. Upravni ukrepi pa so določeni pri carinskih organih in tržnem inšpektoratu.

Urednistvo

Next Post

Najem viličarja za občasno uporabo

Sun Jun 9 , 2019
Kako dobro zaščito si lahko obetamo v primeru <a href="http://www.patent.si/blagovna-znamka">registracije blagovne znamke v Sloveniji</a> ? Ta postopek ponuja zaščito blagovne znamke pred morebitnimi zlorabami in na papirju določa pravice imetnika, v praksi pa je stanje pogosto nekoliko drugačno. O tem se je pametno pozanimati že pred registracijo znamke. Predvsem je treba ugotoviti, kaj lahko ukrenemo v [...]
Indos viličar

Morda vas zanima tudi...