Parket je ena od najbolj naravnih oblog za tla

Parket je na trgu poznan kot ena od najbolj naravnih talnih oblog. To velja za njegov videz kot tudi za karakteristiko oziroma lastnosti. V domove se vgrajuje že zelo dolgo časa, a je še vedno izjemno priljubljen. Njegove največje prednosti so dekorativnost lesa, toplotna ter zvočna izolativnost, nezahtevno vzdrževanje ter čiščenje, možnost obnavljanja in ne nazadnje še dolga življenjska doba. 

Na trgu vam je na voljo parket v številnih vrstah. Izjemno priljubljen je na primer dvoslojni parket, ki se ga vgrajujejo z lepljeno podlago. Zgornji sloj je praviloma visok štiri milimetre in je lakiran že med samo izdelavo. Z nakupom takšne vrste parketa se uporabnik izogne izgubi časa, ki bi ga sicer porabil za brušenje ter sušenje laka. 

Gotovi dvoslojni parket se lahko obnovi dvakrat v njegovi življenjski dobo. Dobro vam lahko služi tudi do skoraj pol desetletja. Ker je predhodno lakiran ter brušen, ga lahko v svoj dom vgradite v že samo enem dnevu, naslednji dan pa ga lahko že mirno uporabljate. 

Brušenje parketa po mirovanju 

Parket se praviloma obrusi po fazi mirovanja. Brušenje parketa v praksi pomeni glajenje in izravnavanje lesene talne obloge. Brušenje poteka s posebnimi stroji. Kakovost brušenja pa v veliki meri vpliva na končni izgled parketa. Če je parket slabo pobrušen, tega z lakiranjem ali oljenjem ne boste mogli prikriti. 

Brušenje parketa lahko poteka šele tedaj, ko je parketna obloga tudi dobro očiščena. Pred brušenjem je zato treba parket temeljito očistiti ter preveriti stik s podlago. V prvi fazi se najprej opravi grobo brušenje parketa. Običajno za takšno vrsto brušenja uporabimo zrnati brusni papir 36 ali 40. Potrebno je paziti tudi na to, pod kakšnim kotom vodite brusilni stroj. Če vam je takšno delo zahtevno in pri tem nimate posebnih izkušenj, je najbolje, da vam to delo opravi kar strokovnjak za brušenje parketa. 

Urednistvo

Next Post

Katalizator omogoča pomembne reakcije tudi pri zelo nizkih temperaturah

Fri May 29 , 2020
Parket je na trgu poznan kot ena od najbolj naravnih talnih oblog. To velja za njegov videz kot tudi za karakteristiko oziroma lastnosti. V domove se vgrajuje že zelo dolgo časa, a je še vedno izjemno priljubljen. Njegove največje prednosti so dekorativnost lesa, toplotna ter zvočna izolativnost, nezahtevno vzdrževanje ter [...]
Katalizator